Skoči do osrednje vsebine

Minister Hojs: "Spolne zlorabe otrok so med najbolj zavržnimi kaznivimi dejanji"

Ministrstvo za notranje zadeve je 12. novembra 2021 v okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU organiziralo virtualno ministrsko konferenco o preprečevanju in preiskovanju spolnih zlorab otrok, ki jo je vodil minister za notranje zadeve in predsedujoči Svetu za notranje zadeve Aleš Hojs.

Na konferenci, ki so se je udeležili notranji ministri držav članic EU, držav schengenskega območja, partneric Zahodnega Balkana in Združenih držav Amerike, predstavniki Evropske komisije, Evropskega parlamenta, agencij Europol in Eurojust, so sprejeli skupno izjavo. »V izjavi smo poudarili pomen preventivnega delovanja in ozaveščanja, izrazili pa smo tudi politično podporo iskanju ustreznih orodij za odkrivanje in preiskovanje spolnih zlorab otrok, ki so med najbolj zavržnimi kaznivimi dejanji zaradi daljnosežnih posledic, ki jih imajo za žrtve,« je povedal Hojs.

»Zaradi hitre digitalizacije družbe in povečane uporabe spleta, še zlasti med epidemijo covida-19, predvsem digitalni vidik tega kaznivega dejanja zahteva posebno pozornost,« je dejal minister in dodal, da smo to problematiko uvrstili tudi med prednostne naloge slovenskega predsedstva na področju notranjih zadev.

Uvod v prvi del razprave, namenjen preventivnemu delovanju in preprečevanju spolnih zlorab otrok, je opravil strokovnjak Marko Puschner, ki je predstavil delovanje točke za ozaveščanje o varni uporabi interneta in izkušnje na področju spolnih zlorab otrok, ki so jih dobili z delom z otroki v šolah. Ministri so v razpravi podprli skupna prizadevanja za uspešno nadaljnje sodelovanje pri soočanju z izzivi digitalne dobe. »Strinjali smo se, da je treba okrepiti mednarodno sodelovanje, predvsem zaradi brezmejnosti digitalnega sveta in izzivov, ki jih ta prinaša,« je razpravo povzel Hojs.

»Čeprav preprečevanje spolnih zlorab otrok ostaja naša najvišja prioriteta, pa žal vseeno prihaja do spolnih zlorab otrok, zato moramo velik del našega truda in pozornosti nameniti tudi odkrivanju in preiskovanju teh kaznivih dejanj,« je drugi del razprave orisal Hojs. O tehničnih vidikih, zaradi katerih je preprečevanje teh aktivnosti zahtevno, povezani pa so predvsem z možnostjo anonimnosti,  šifriranja in tuneliranja pretoka informacij, je spregovoril dr. Žiga Turk, pionir digitalizacije na Slovenskem in nekdanji minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

Preiskovalci se pri preiskovanju spolnih zlorab otrok soočajo z mnogimi izzivi, zato je pri tem nujna uporaba napredne informacijske tehnologije, vključno z umetno inteligenco, za čim bolj uspešno prepoznavanje žrtev in storilcev, ob spoštovanju temeljnih človekovih pravic in svoboščin, so se strinjali sogovorniki.

»Zaradi izzivov in pasti novih tehnologij je pomembno sodelovanje vseh partnerjev, prav tako pa sodelovanje s ponudniki internetnih storitev, družbenih omrežij in elektronske komunikacije,« je povedal minister Hojs. Pri tem pa je, kot so se strinjali udeleženci konference, pomembna dodana vrednost podpore inštitucij in agencij EU, ki s skupnim usposabljanjem ter izmenjavo znanja in dobrih praks prispevajo k uspešnemu boju proti tem kaznivim dejanjem.