Skoči do osrednje vsebine

Minister Andrijanič: Jugovzhodna regija ena od središč visokotehnološke industrije v Evropi

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič se je danes udeležil obiska Vlade Republike Slovenije v Jugovzhodni regiji. V okviru obiska je minister obiskal podjetje Yaskawa Europe Robotics, srečal se je s predstavniki podjetniškega inkubatorja Bela krajina in delovni obisk zaključil na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu.

“Jugovzhodna regija predstavlja malo Nemčijo. Podjetja so izrazito digitalizirana in globalizirana, kar prinaša velike prednosti in izzive,” je ob začetku regijskega obiska izpostavil minister Mark Boris Andrijanič in nadaljeval, da so v regiji tudi manjša tehnološka podjetja vezana na industrijske velikane.

Uvodoma je minister Mark Boris Andrijanič obiskal podjetje Yaskawa Europe Robotics d.o.o., ki je bilo leta 2017 ustanovljeno kot hčerinsko podjetje Yaskawa Europe GmbH in Yaskava Europe Holding AB. Yaskawa Europe s sedežem v Eschbornu ponuja rešitve za mehatroniko in robotiko za podjetja po vsej Evropi, na Bližnjem vzhodu, v Afriki in CIS državah. Kočevje je s pametno tovarno za najsodobnejšo proizvodnjo robotov postalo eno od središč visokotehnološke industrije v Evropi. Minister je ob ogledu podjetja Yaskawa izkazal veselje nad vizijo podjetja Yaskawa, ki z naprednimi tehnologijami zasleduje cilje za pametnejšo prihodnost. »Avtomatizacija in robotizacija prispevata k večji produktivnosti in konkurenčnosti na globalne trgu, hkrati pa izboljšujeta blaginjo ljudi, zato so dandanes investicije v visoko tehnološka podjetja ključna,« je izpostavil Mark Boris Andrijanič.

Minister Andrijanič je nadaljeval svoj regijski obisk v Podjetniškem inkubatorju Bela krajina, ki združuje inovativne posameznike s specifičnimi znanji in jim nudi prostor za pridobivanje ter izmenjavo izkušenj in znanj. Na ta način v inkubatorju oblikujejo močno intelektualno jedro, ki je gonilo gospodarskega razvoja.

V Podjetniškem inkubatorju Bela krajina veliko energije posvečajo izvajanju usposabljanj na temo digitalnih IKT tehnologij. V osnovnih šolah izvajajo izobraževanja robotike, organizirajo delavnice, kjer udeleženci pridobijo znanja in pomagajo podjetjem uvajati nove tehnologije v svoje poslovanje. Zavezali so se, da nobeno podjetje ni številka, ampak razumejo njihove potrebe in naredijo vse, kar je v njihovi moči, da skupaj dosežejo vse zadane cilje.

Ob koncu se je minister Mark Boris Andrijanič srečal še  vodstvom Fakultete za informacijske študije v Novem mestu, ki mladim omogoča spoznavanje IKT znanj preko študijskih programov računalništva, informatike, podatkovne znanosti in informacijske družbe. Minister Mark Boris Andrijanič je ob tem izpostavil, da so IKT znanja ključna na številnih področjih in da so IKT kadri med najbolj iskanimi v Sloveniji. Vodstvu je minister še predstavil ukrep Službe Vlade Republike Slovenije na področju povečanja vpisa in kadra na IKT ter sorodnih interdisciplinarnih študijih.

Regijski obisk je Mark Boris Andrijanič zaključil na javni tribuni v Novem mestu o razvoju Jugovzhodne regije.