Skoči do osrednje vsebine

Hojs: Poljska lahko računa na vso pomoč slovenskega predsedstva Svetu EU

Predsedujoči Svetu EU za notranje zadeve in slovenski minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes opravil pogovor s poljskim notranjim ministrom Mariuszom Kamińskim. Govorila sta o razmerah na poljsko-beloruski meji, kjer se po besedah poljskega ministra vzpostavlja nova ilegalna migracijska pot.

»Odločno obsojamo in zavračamo nadaljnjo instrumentalizacijo migracij, ki jo izvaja beloruski režim. Nesprejemljivo je, da se Belorusija v politične namene igra z življenjem ljudi,« je dejal Hojs. Izpostavil je, da Slovenija kot predsedujoča Svetu EU Poljski stoji ob strani, prav tako tudi preostalim državam članicam na meji z Belorusijo. Po navedbah poljskega ministra ta s človeškimi viri in tehničnimi sredstvi zaenkrat obvladuje razmere na meji, po ocenah ministra Kaminskega pa je potreben dodaten političen angažma in pritisk v obliki sankcij na Belorusijo.

Ministra sta se dogovorila, da bomo v čim krajšem času sklicali izredno zasedanje notranjih ministrov. Prizadevali si bomo doseči soglasno mnenje tudi o vprašanju financiranja postavitve tehničnih sredstev iz evropskega proračuna, kot je v začetku oktobra pozvalo 12 držav članic EU, kar je minister Hojs tudi javno podprl na novinarski konferenci po oktobrskem zasedanju.

***

Slovensko predsedstvo Svetu EU ves čas svojega predsedovanja budno spremlja razmere na zunanji meji EU (Latvija, Litva in Poljska) z Belorusijo.

Tako je slovensko predsedstvo Svetu EU že avgusta organiziralo izredno videokonferenčno srečanje ministrov za notranje zadeve v okviru mehanizma Sveta EU za odzivanje na krize (IPCR), ki ga je vodil minister za notranje zadeve Aleš Hojs. Notranji ministri so že takrat izrazili solidarnost s prizadetimi državami na zunanji meji EU z Belorusijo in podprli dodatno pomoč. O Belorusiji in vprašanju migrantov, ki jih pomikajo proti meji z EU, je Svet dolgo razpravljal tudi na oktobrskem zasedanju ministrov. Ministri in ministrice so posvarili pred uporabo migrantov v politične namene s strani beloruskega režima in poudarili, da se bodo krepili stiki z državami izvora in tranzita.

V torek, 9. novembra 2021, je Svet EU sprejel tudi odločitev o začasni prekinitvi uporabe sporazuma o vizumskih olajšavah med EU in Belorusijo. S tem smo znova pokazali, da se bomo še naprej skupaj zoperstavljali temu hibridnemu napadanju.