Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Predalič na obisku v JV Sloveniji

Državni sekretar dr. Božo Predalič je v okviru vladnega delovnega obiska v regiji Jugovzhodna Slovenija danes obiskal Gotenico, mejna prehoda Osilnica in Petrina ter se srečal z vodstvom Policijske uprave Novo mesto.
Vadbeni center Gotenica, policisti v uniformah in državni sekretar stojijo v krogu, zadaj zastave, megleno.

Obisk Vadbenega centra Gotenica | Avtor: MNZ

Vodja Vadbenega centra Gotenica Igor Stošič je državnemu sekretarju predstavil center, namestitvene kapacitete in podal nekaj predlogov za izboljšanje varnosti centra. V Gotenici sta bila tudi namestnik generalnega direktorja policije Danijel Žibret in pomočnik direktorja Policijske uprave Ljubljana Rudi Ivančič. Vadbeni center Gotenica sicer neposredno izvaja programe izpopolnjevanja in usposabljanja policije, sodeluje pri pripravi teh programov ter varuje objekte in okoliše v centru.

Mejni prehod Osilnica je manj obremenjen prehod, saj na dan beležijo okoli 45 prehodov meje. Državni sekretar se je tam pogovarjal s slovenskimi in hrvaškimi mejni policisti. Nasprotno pa je mejni prehod Petrina zadnja leta zelo obremenjen, tam delujejo tudi skupne patrulje policije in vojske. 

Dan pred začetkom delovnega obiska sta se državni sekretar in direktor Policijske uprave Novo mesto Janez Ogulin srečala s predstavniki obmejnih občin v Novem mestu. Pogovarjali so se o romski problematiki, migracijah in posameznih težavah občin. Kot je v izjavi za javnost povedal dr. Predalič, so župani pohvalili dobro sodelovanje s policijo, predvsem na področju migracij. "Glede romske problematike smo ugotavljali, da policija uspešno opravlja svoje delo, predvsem z metodo dela, da združuje enote Policijske uprave Ljubljana in Policijske uprave Novo mesto. Vlada je septembra sprejela dokument, v katerem je opredelila nosilce posameznih področij – šolstvo, delo, družino, infrastrukturo, okolje – da bi skupaj pogledali, katere zakone je treba ustrezno prilagoditi, da se ta zadeva uredi."

Glede mejnih prehodov je državni sekretar poudaril: "Ugotavljali smo, kako bi v konicah lahko izboljšali stanje. Nameravamo podpisati pismo o nameri z županom Metlike in z Ministrstvom za infrastrukturo, da se pereč problem prebivalcev Metlike omili."

O nezakonitih migracijah je dejal, da se je število nezakonitih prehodov meje v tej regiji znižalo. "Prepričani smo, da to ni samo zaradi tega, ker so se splošni migracijski tokovi nekoliko preusmerili bolj proti Italiji, ampak predvsem zaradi dobrega dela in sodelovanja med policijskimi enotami in okoliškimi prebivalci."

Popoldansko srečanje z vodstvom Policijske uprave Novo mesto je bilo namenjeno predstavitvi dela in seznanitvi s problematiko uprave, pa tudi nezakonitim migracijam in romski problematiki. Na območju jugovzhodne Slovenije, ki ga pokriva ljubljanska policijska uprava, je sicer sedem romskih naselij, v katerih živi približno 700 Romov. Na območju, ki ga pokriva novomeška policijska uprava, pa je 25 romskih naselij, v katerih živi približno 3000 Romov.