Skoči do osrednje vsebine

Delovni obisk jugovzhodne Slovenije

Vlada Republike Slovenije je za tokratni obisk izbrala jugovzhodno Slovenijo. Obiska se je udeležila tudi državna sekretarka na Ministrstvu za finance dr. Katja Lautar, ki je v okviru vladnega obiska obiskala Kmetijsko zadrugo v Trebnjem, Finančni urad v Novem mestu in podjetje Beti d.d. v Metliki.
Državna sekretarka stoji pred panojem kmetijske zadruge. Levo poslanec SDS Franci Kepa, desno od nje direktor zadruge Stanko Tomšič in skrajno desno predsednik zadruge Anton Strah.
1 / 3

Kmetijska zadruga Trebnje-Krka z.o.o. je največja kmetijska zadruga v Sloveniji in eden pomembnejših gospodarskih subjektov v regiji. Zadruga ima danes okoli 240 zaposlenih v skupno preko 50 prodajnih enotah. Kot je pojasnil direktor zadruge Stanko Tomšič, na letni ravni ustvarijo okoli 70 milijonov evrov prihodkov. Zavedajo se, da je treba vlagati v konkurenčnost in skrbeti za lokalno samooskrbo.

Na Finančnem uradu v Novem mestu se je dr. Lautar seznanila z delom urada in z izzivi s katerimi se soočajo pri svojem delu. Od januarja do septembra letos so zbrali nekaj manj kot 345 milijonov evrov javnofinančnih prihodkov in uspešno sodelujejo z gospodarstvom.

Državna sekretarka Katja Lautar je obiskala še podjetje Beti d.d. v Metliki, ki je vodilni evropski proizvajalec barvane poliamidne preje. Več kot 90% prodaje je v izvozu na trge ZDA, EU, Rusije in Bližnjega vzhoda. Njihovo prejo uporabljajo Triumph, Nike,  Alpina, Polzela, Bruno Banani, Hugo Boss, Victoria's secret, Nordica itd. Podjetje zaposluje nekaj manj kot 150 oseb in je med največjimi delodajalci v Beli krajini.

Sledil je sklepni del obiska regije; javna tribuna, kjer so na aktualna vprašanja odgovarjali gospod Janez Janša, predsednik vlade, in ministri ter državni sekretarji, ki so se udeležili regijskega obiska.