Skoči do osrednje vsebine

Reorganizacija bolnišničnih kadrov

Poudarek obiska Klinike Golnik je bil na povečevanju kapacitet postelj na covidnih oddelkih, saj številke hospitaliziranih močno naraščajo.

Na dan 11. november je bilo v enotah intenzivne terapije 212 bolnikov s Covidom-19. Kapacitete intenzivnih postelj so koordinatorji z 213 povečali na 234 postelj, kapacitete navadnih postelj pa s 750 na 837 postelj.

Minister Poklukar na stanje ne gleda optimistično: »S temi posteljami verjamemo, da ne bomo zdržali do ponedeljka, tako da bo že v petek naslednji koordinacijski sestanek covidnih bolnišnic, kjer se bomo dogovorili o nadaljnjem širjenju kapacitet, da bomo zdržali preko vikenda," je dejal minister. Predstavil je tudi aktivnosti, ki se bodo izvajale za prebolele na Covid-19, ki potrebujejo podaljšano bolnišnično oskrbo. Ta teden so v Covidnih bolnišnicah uvedli koordinatorje, ki beležijo in spremljajo potrebe po kadru ter informacije sporočajo na Ministrstvo za zdravje.

Šest koordinacijskih enot pokriva vse segmente zdravstva: covidne bolnišnice, necovidne bolnišnice, psihiatrične bolnišnice, zdravstveni domovi, koncesionarji in zasebniki ter skupina inštitutov.

Na pomoč pozivajo tudi druge deležnike v zdravstvu kot so civilne zaščite, rdeči križ in vojaške zdravstvene enote. Trudijo se aktivirati vse zdravstvene delavce, tudi tiste, ki so prijavljeni na zavodu za zaposlovanje. Velika zahvala gre tudi izobraževalnim ustanovam, ki spreminjajo način praktičnega izobraževanja in študentom, ki se redno vključujejo v delo v covidnih bolnišnicah.

Poklukar je pojasnil, da bi pri 1200 zasedenih covidnih posteljah potrebovali vsaj toliko medicinskih sester, za 300 bolnikov na intenzivni terapiji pa vsaj 600, torej skupaj 1800, da bo poskrbljeno za bolnike s covidom-19, in sicer ob znižanih standardih. Trenutno je na covidnih oddelkih bolnišnic ob 920 hospitaliziranih okoli 1000 medicinskih sester.

Kadri se bodo premeščali glede na obremenitve in potrebe. Vešči kadri bodo pomagali na covidnih oddelkih, ostali bodo prevzemali lažja delovišča. Interventni zakon ministru omogoča odrejanje premestitev, denimo iz primarnega zdravstva v bolnišnice. Kot je poudaril, si tega ne želi. Apelira na zdravstvene zavode, da si vzajemno pomagajo.

Za konec je vse pozval k cepljenju: »Naša edina izhodna strategija iz te težke situacije je cepljenje ali pa zaprtje družbe. Zato vas prosim, cepite se. Da ne zlomite srca našega zdravstva.«