Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek in državni sekretar Harej začela z obiskom Jugovzhodne Slovenije

Minister dr. Jože Podgoršek in državni sekretar Anton Harej sta danes začela dvodnevni obisk Jugovzhodne Slovenije v okviru vladnega regijskega obiska. Minister je dopoldne sodeloval na Mednarodni konferenci Logistika v kmetijstvu, se nato sestal z vodstvom občine Šmarješke Toplice ter si ogledal kmetijska gospodarstva in obiskal Krajinski park Kolpa. Državni sekretar Harej je danes obiskal oljarno Pečarič.
Minister med ogledom Krajinskega parka Kolpa. Pred ministrom stojnica z izdelki.

Minister dr. Jože Podgoršek med ogledom Krajinskega parka Kolpa | Avtor: MKGP

1 / 3

Minister dr. Jože Podgoršek je svoj obisk v regiji začel v Centru Biotehnike in turizma Grm v Novem mestu, kjer je prek video povezave sodeloval na Mednarodni konferenci Logistika v kmetijstvu. V svojem uvodnem nagovoru je izpostavil, da kmetijstvo čakajo veliki izzivi, saj se mora usmeriti v okolju prijazno in trajnostno kmetijstvo. S tem pa je povezana tudi logistika. Med svojim govorom je poudaril, da pomemben vir izpustov predstavlja transport hrane. »Zato je potrebno poiskati optimalne poti, da bo teh izpustov in transportov čim manj. Epidemija nam je pokazala, da se lahko pojavijo težave pri prevozu hrane od mesta pridelave do nas. Naša prehranska politika bo morala slediti tem izzivom in iskati priložnosti preko novih logističnih povezav. V novem programskem obdobju zato pripravljajo finančne spodbude za oblikovanje kratkih prehranskih verig in vzpodbujamo povezovanje pridelovalcev«. Dodal je, da je Slovenija sposobna doseči te visoke in ambiciozne cilje, vendar poudaril, da je potrebno sodelovanje med vsemi deležniki in nevladnimi organizacijami.

Sledil je obisk Ekološke kmetije Kukenberger. Predstavili so mu svojo družinsko kmetijo, na kateri živijo štiri generacije. Mladi prevzemnik Anton Kukemberger je bil leta 2016 izbran tudi za inovativnega mladega kmeta. Vsi izdelki kmetije Kukenberger so izdelani iz senenega mleka. Znani so po pridelavi sirov, masla in skute. V nadaljevanju se je srečal tudi s županom občine Šmarješke Toplice. Pogovorila sta se o ureditvi Doživljajskega parka v Klevevžu. Minister je ob tem poudaril, da so pripravljeni pomagati »V skladu s zakonom o skladu kmetijskih zemljišč lahko uredimo prenos nekaterih zemljišč na občino, da se lahko projekt izpelje do konca«.

Kasneje si je ogledal še ekološko kmetijo Totter. Gre za kozjerejsko kmetijo, ki je vse od leta 2001 vključena tudi v ekološko kmetovanje. Nato se je minister sestal z vodstvom krajinskega parka Kolpa. Predstavili so mu aktivnosti in projekte, ki jih izvajajo tudi v okviru projektov LEADER in Programa razvoja podeželja. Med drugi so govorili o spremembah v novem programskem obdobju, škodi zaradi divjadi, ohranjanju kulturne dediščine, infrastrukturi na podeželju in možnosti uporabe kmetijskih zemljišč za turistične namene. Predstavili so mu tudi tradicionalne dejavnosti, s katerimi želijo ohraniti običaje in obrti s tega konca.

Današnji obisk je minister zaključil z obiskom vinarstva Colnar, kjer se je sestal tudi s predstavniki Zveze društev vinogradnikov Dolenjske. Govorili so o stanju v vinogradništvu, ukrepih, ki so bili namenjeni za blažitev posledic Covid-19 in žleda ter prihodnjem programskem obdobju skupne kmetijske politike. Posebej so izpostavili pomen povezovanja v regiji tudi med vinarji in aktivnemu angažiranju na promociji doma in v tujini.

Izmenjavo mnenj in informacij ob današnjem obisku je minister označil za zelo dragocene. Dodal je, da lahko ministrstvo skupaj z deležniki razmišlja o bodočem razvoju kmetijstva. Pri tem ministrstvo skuša poiskati ukrepe, ki bodo kmetijskemu sektorju pri ohranitvi slovenskih kmetij in poseljenosti podeželja najbolj pomagali.

Državni sekretar Anton Harej je svoj obisk Jugovzhodne Slovenije pričel s popoldanskim ogledom Oljarne Pečarič. Gre za družinsko podjetje z dolgoletno tradicijo. Leta 1990 so zasadili 350 orehovih dreves ter za podkulturo dejavnosti čez 300 lešnikovih sadik. Iz plodov pridno pridelujejo hladno stiskana, ekološka in druga olja. V oljarni z najsodobnejšo tehnologijo pridelujejo 22 vrst hladno stiskanih olj.

Minister bo jutrišnji obisk pričel v Ribnici s sejo vlade, zaključil pa v Novem Mestu z javno tribuno. Med obema dogodkoma si bo na terenu ogledal gozdno cesto Krvavčji vrh – Dobravice, kjer se bo srečal s županoma občin Semič in Metlika, v Mirni pa se bo srečal s tamkajšnjim županom in si ogledal proizvodnjo v podjetju Dana. Državni sekretar bo ob jutrišnjem obisku otvoril nove prostore podjetja Slovenski državni gozdovi (SiDG) v Kočevju, ogledal pa si bo tudi številna kmetijska gospodarstva in podjetja v regiji.