Skoči do osrednje vsebine

Varna povezljivost s pomočjo vesolja prinaša koristi za celotno družbo

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Osrednja tema virtualne konference Varna povezljivost s pomočjo vesolja, ki je bila 10. novembra 2021, je pobuda »varna povezljivost« Thierryja Bretona, evropskega komisarja za notranji trg, odgovornega za obrambno industrijo in vesolje. Pobuda predstavlja potrebo po varni in odporni globalni povezljivosti s pomočjo vesolja in vesoljskih tehnologij, ki se povečuje s širjenjem digitalizacije gospodarstva in družbe ter naraščajočimi geopolitičnimi grožnjami kibernetske varnosti.

Pobuda »varna povezljivost« je tretji steber vesoljskega programa Evropske unije, poleg Copernicusa in Galilea. Pomembna je tako za podjetja, javne organe kot širšo javnost, saj je njen namen, poleg zagotavljanja večje zaščite pred kibernetskimi in hibridnimi grožnjami, tudi izkoriščanje tehnoloških zmogljivosti digitalne in vesoljske industrije v Evropski uniji in državah članicah. Hkrati je tudi pomembna poslovna priložnost za mala in srednja podjetja (MSP), kar je še posebej zanimivo za Slovenijo, ki postavlja MSP med prednostna področja predsedovanja Svetu Evropske unije.

Z iniciativo se želi na ravni Evropske unije doseči zanesljivo, stroškovno učinkovito in izjemno varno povezljivost za vladne in komercialne komunikacije, kritično infrastrukturo, krizno upravljanje, pomorski in zračni prostor, ki poleg Evrope zajema tudi Afriko in Arktiko, ter zagotavljanje vseprisotne širokopasovne povezave za visoke hitrosti po vsej EU za dobro delujoč enotni trg.

Minister Zdravko Počivalšek je v uvodnem nagovoru na konferenci pojasnil, da je med državami članicami EU potreben usklajen pristop na področju varne povezljivosti, ter še posebej poudaril, da Slovenija kot pomembnega partnerja vidi Evropsko vesoljsko agencijo. »Države članice se morajo dogovoriti glede financiranja programa, in to na trajnosten način,« je zaključil.

Evropski komisar za notranji trg, odgovoren za obrambno industrijo in vesolje, Thierry Breton je v uvodnem nagovoru dejal: »Evropa ne sme zaostajati. Vesolje in pobuda »varna povezljivost« bo ena od prednostnih nalog Evropske komisije v letu 2022.«

Okrogla miza je bila namenjena predstavitvi aktualnega stanja pobude »varna povezljivost« in s tem povezanih priložnosti za podjetja. V razpravi so sodelovali Guillaume de la Brose,  predstavnik direktorata za obrambno industrijo in vesolje Evropske komisije, Elodie Viau, direktorica za telekomunikacije in integrirane aplikacije pri Evropski vesoljski agenciji, Olivier Lemaitre, generalni sekretar združenja Eurospace, Aarti Holla-Maini, generalna sekretarka združenja satelitskih operaterjev – ESOA, in Juan Tomas Hernani, izvršni direktor SATLANTIS in predsednik YEESS (Young European Enterprises Syndicate Space). V razpravi so poudarili, da bo za povečanje konkurenčnosti vesoljskega sektorja v Evropi treba povečati vlaganja, okrepiti sodelovanje ključnih deležnikov ter v ta namen vzpostaviti ustrezna pravila. Cilj mora biti dostopnost kakovostnih in varnih storitev ljudem.

V zaključnih besedah je Niklas Nienass, član Evropskega parlamenta izrazil zadovoljstvo, da se politika EU spreminja in med prednostna področja postavlja vesolje. Dejal je: »Okrepiti moramo vlaganja (javna in zasebna) v vesolje tako na ravni EU kot v državah članicah. Vesolje je pomembna poslovna priložnost za MSP, kar je tudi splošna usmeritev Evropske unije.« Financiranje pobude »varna povezljivost«, ki je predvideno v višini približno šestih milijard evrov, se bo izvajalo iz proračuna Evropske unije, države članice pa ga bodo uresničevale prek državnih načrtov za oživitev gospodarstva, proračunov ter zasebnega sektorja, kar naj bi potekalo na način javno-zasebnega partnerstva.

Zakonodajni predlog o izgradnji celostnega varnega komunikacijskega sistema EU v vesolju bo med ključnimi novimi pobudami Evropske komisije za leto 2022.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je dogodek organiziralo v sodelovanju z Evropsko komisijo v sklopu slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.