Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek na ogledu Središča inovativnih tehnologij Apilab – Hiša kranjske čebele v Višnji Gori

Minister dr. Jože Podgoršek si je v Višnji gori ogledal na novo odprto Središče inovativnih tehnologij Apilab – Hišo kranjske čebele v Višnji Gori. Gre za edinstven preplet podjetništva in čebelarstva, sodobne tehnologije z ohranjanjem naravne in kulturne dediščine, inovativnih pristopov in tradicije.

Hiša Kranjske čebele je bila vzpostavljena v objektu nekdanje osnovne šole. Postala je poučen labirint, ki ga je navdihnil čebelji svet, in prostor za snovanje idej ter podjetniških poletov v občini Ivančna Gorica in širše. V hiši bo obiskovalec lahko pokukal v žive panje s kranjsko sivko in preko digitalnih orodij spoznal delo družine Rothschütz. Le ta je bila ključna pri spoznavanju čebele, Kranjske sivke, bolj poznane kot Kranjske čebele. Matice kranjske sivke je v svet poslal prav podjetni Emil Rothschütz iz bližnjega gradu Podsmreka njegov oče dr. Filip Rothschütz pa je prvi popisal kranjsko sivko. Možnost bo tudi prenočitve v panju. V zadnjem nadstropju je nekaj sob, ki so zasnovane v obliki lesenih satnih celic. Ob ogledu je minister povedal »Hiša kranjske čebele opravičuje svoje ime in namen. Zelo sem zelo navdušen nad videnim. Prepričan sem, da ta hiša ne bo znana samo v Sloveniji, ampak tudi širše. Njen potencial vidim v možnosti nastanitve gostov na inovativen, drugačen način, ki si ga gostje vse bolj želijo.«

Investicijo je vodila Občina Ivančna Gorica, naložbo pa sta sofinancirali Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija.