Skoči do osrednje vsebine

Bliža se martinovo, ravnajmo odgovorno v dobro celotne družbe

Jutri praznujemo martinovo, pred nami je tudi martinov vikend. Zagotovo si bo marsikdo želel po tradiciji poskusiti mlado vino in ta dan oziroma vikend obeležiti s praznovanjem. Glede na epidemiloško stanje v državi in odloke Vlade RS, Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) poziva k odgovornemu ravnavnju in upoštevanju omejitev, da v dobro celotne družbe zajezimo širjenje okužb z virusom covid-19.
Tematska infoslika

Tematska infoslika | Avtor: MKGP

V obdobju martinovega bodo potekali poostreni nadzori nad spoštovanjem zahtev odlokov, sprejetih z namenom zajezitve in obvladovanja okužb s koronavirusom, tako s strani Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin kot tudi Inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo. Inšpekcijski pregledi bodo potekali v dejavnosti gostinstva, pri ponujanju živil v trgovinah ter v delovnih okoljih v proizvodnih obratih. Prav tako bodo inšpektorji opravljali nadzor pri pridelovalcih v vinskih kleteh in njihovih dodatnih lokacijah, v vinotekah, v gostinskih lokalih, na kmečkih turizmih in na tržnicah.

Nadzor se bo izvajal glede doslednega in odgovornega spoštovanja pogojev PCT (Preboleli / cepljeni / testirani), in sicer nad nošenjem mask oziroma ohranjanjem razdalje, uporabo razkužil, označbami na vhodu za obvezno izpolnjevanje pogojev PCT, nad preverjanjem pogojev PCT za obiskovalce javnih prostorov ter izpolnjevanje pogojev PCT za zaposlene oziroma pri nosilcih dejavnosti (gostinci, trgovci) ter pri uporabnikih samih storitev.

O letošnjem vinskem letniku in podporah za vinarje

Glede na oceno strokovnjakov za vinogradništvo Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije je sicer letošnji letnik vina količinsko nekoliko bolj skromen. Po prvih ocenah bo pridelanih okoli 55 milijonov litrov vina, ne glede na manjšo količino pa je na večini območij pridelek nadpovprečno kakovosten.

Letos je bilo vinarjem za ukrepe, namenjene izključno reševanju nastale situacije v panogi zaradi epidemije covida-19, izplačanih več kot 8 milijonov evrov pomoči, in sicer:

  1. Državna pomoč na podlagi Protikoronskega paketa 6: finančno nadomestilo zaradi izpada dohodka v proizvodnji vina zaradi drugega vala covid-19 - 1639 vinarjem je bilo odobrenih 3.828.000,00 milijona evrov pomoči (iz proračunske rezervacije).
  2. Ukrepi, ki jih je za namen reševanja krize v vinskem sektorju predvidela Evropska komisija (zelena trgatev, krizna destilacija in krizno skladiščenje):
  • zelena trgatev (popolna odstranitev grozdja na zadevni površini še v zelenem stanju) - podporo je prejelo 60,6 hektarjev v skupnem znesku 120.447,50 evrov;
  • krizna destilacija vina (destilacija vina v industrijski alkohol) - 66 vinarjev je prejelo podporo za destilacijo 5,45 milijona litrov vina v skupni višini 4,36 milijona evrov;
  • krizno skladiščenje vina – podporo je prejelo 11 vinarjev za skladiščenje 531.920 litrov vina v skupni višini 49.466 evrov;
  • višje stopnje podpore za nekatere ostale ukrepe (do 70 % za prestrukturiranje vinogradov, promocijo vina in zeleno trgatev).

Dejstva in zanimivosti o martinovem in o vinu najdete tudi na spletni strani Statističnega urada RS:

Nazdravimo novemu letniku ob izpolnjevanju vseh pogojev. Praznovanje omejimo na družinski krog oz. skupno gospodinjstvo.