Skoči do osrednje vsebine

Virtualno plenarno zasedanje Mednarodne zveze za spomin na holokavst

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Novembra poteka drugo plenarno zasedanje IHRA med grškim predsedovanjem v Solunu, tudi tokrat virtualno zaradi epidemioloških razmer. Zasedanja se udeležuje slovenska delegacija pri IHRA pod vodstvom dr. Marka Rakovca. Slovenija je članica IHRA od leta 2011.

Delegacije pri Mednarodni zvezi za spomin na holokavst (IHRA), od Južne Amerike do Avstralije, bodo razpravljale o strokovnih in političnih vidikih spominjanja, raziskovanja in izobraževanja o holokavstu z namenom, da se genocidi ne bi nikoli več ponavljali. Na tokratnem zasedanju se po večletnem procesu pričakuje sprejetje Makedonije v članstvo IHRA, kot tudi sprejem Brazilije v opazovalski status. O stanju raziskovanja, spominjanja in izobraževanja o holokavstu so v fazi rednega poročanja Argentina, Madžarska in Litva. Predvidoma se bo podaljšala prva strategija IHRA do leta 2024. Razpravo o priporočilih za poučevanje romskega genocida bo vodila slovenska strokovnjakinja dr. Alenka Janko Spreizer. V Akademski skupini, ki jo letos vodi slovenska delegatka dr. Irena Šumi, bo potekal pregled konkretnih zavez za spominjanje na holokavst in boj proti antisemitizmu, ki so bile sprejete na "Malmo Forumu" oktobra letos. 

Tudi na plenarnem zasedanju bodo obravnavane informacije o različnih aktivnosti držav pri spominjanju, raziskovanju in izobraževanju o holokavstu, vključno z zavezami, ki so jih države podale na "Malmo Forumu". Slovenija je predstavila svoje večletne aktivnosti in podala bodoče zaveze na temo delovanja slovenske delegacije pri IHRA.

Na plenarnem zasedanju je predvideno poročanje o izvajanju "Priporočil za politične odločevalce o prepoznavanju in zoperstavljanju izkrivljanja holokavsta". V primeru  Slovenije se te smernice prevajajo v slovenski jezik. Podane bodo informacije o novi "EU strategiji za boj proti antisemitizmu in podpori judovskemu načinu življenja". Gre za pomemben EU dokument, ki se je pripravljal nekaj let.

V okviru aktualnih slovenskih aktivnosti je bil odlično ocenjen strokovni seminar Yad Vashem, ki je za slovenske učitelje potekal v mesecu oktobru virtualno. Prav tako je bila s strani slovenskih učiteljev v slovenski jezik prevedena razstava o holokavstu, ki so jo pripravili strokovnjaki v Jeruzalemu in bo tako na voljo v šolah in slovenski javnosti v letu 2022.