Skoči do osrednje vsebine

Slovenija nadaljuje s podporo programom humanitarne pomoči misijonarja Pedra Opeke

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Slovenska karitas v sklopu triletnega humanitarnega strateškega partnerstva z Ministrstvom za zunanje zadeve Republike Slovenije nadaljuje z izvajanjem projektov za pomoč revnim na Madagaskarju v sodelovanju z misijonarjem Pedrom Opeko.

Slikovno gradivo. Misijonar Pedro Opeka s šolarji.

S projektom misijonarja Pedra Opeke se je v začetku šolskega leta 2021/22 zagotovil nakup zvezkov za več kot 13.400 učencev in dijakov. | Avtor: Slovenska karitas

V prvem projektu, ki se je zaključil oktobra 2021, se je za 100.000 prebivalcev v sklopu Združenja Akamasoa (»Dobri prijatelj«) zagotovila osnovna zdravstvena oskrba in preventiva pred boleznimi, tudi COVID-19, ter prehranska varnost za najranljivejše skupine.

V drugem projektu, ki ga financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, pa se pomoč pri izobraževanju nudi več kot 13.400 otrokom in mladim.

»Vaša pomoč za nakup zvezkov je zelo potrebna še posebej ob pandemiji COVID-19, ko je veliko staršev izgubilo delo! Starši nimajo sredstev, da bi otrokom kupili zvezke. Njihova kupna moč sploh ne obstaja. Tisoče družin živi iz dneva v dan. Vsaka družina ima vsaj 5 otrok. Kako naj vsem plačajo šolnino in kupijo zvezke? V našem Združenju Akamasoa zato nismo povečali šolnine za naše šole že 8 let. Ostaja zgolj simbolični prispevek. Če bi preveč zahtevali od preprostih ljudi, otroci ne bi hodili v šolo. Vsak otrok pa ima pravico, da se uči in izobrazi.« je dejal misijonar Pedro Opeka ob pripravi drugega projekta v strateškem partnerstvu z naslovom »Pomoč otrokom in mladim pri izobraževanju na Madagaskarju«.

S projektom, ki se bo zaključil v novembru 2021, se je v začetku šolskega leta 2021/22 zagotovil nakup zvezkov za več kot 13.400 učencev in dijakov šestih osnovnih in osmih srednjih šol, ki delujejo v sklopu Akamasoe, kjer imajo tudi revni otroci možnost dostopa do kvalitetne izobrazbe. Na Madagaskarju močno primanjkuje tudi šolskih zgradb, učilnic. Zato ima ta humanitarni projekt, v vrednosti 45.000 evrov, tudi razvojno dimenzijo. Zgrajeni bosta dve novi učilnici gimnazije Mahatsara, kar bo omogočilo dodatnim 80 učencem srednješolsko izobraževanje.