Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na COP26 o sodelovanju med EU in OACPS v boju proti podnebnim spremembam

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je preko avdio-video konference udeležil stranskega dogodka ob robu konference COP26 o sodelovanju med EU in Organizacijo afriških, karibskih in pacifiških držav (OACPS) v boju proti podnebnim spremembam.
Državni sekretar med avdio-video konferenco, v ozadju zastavi Slovenije in EU

Državni sekretar dr. Raščan | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Državni sekretar dr. Raščan je poudaril pomen multilateralnega sodelovanja med Evropsko unijo in OACPS, kar je ena izmed prioritet slovenskega predsedovanja Svetu EU. Skupne pobude, kot je tokratni dogodek, bodo partnerstvo med EU in OACPS še poglobile.

Sodelovanje med EU in OACPS na področju okolja ima že dolgo tradicijo, saj je boj proti podnebnim spremembam ena izmed ključnih prioritet tako EU kot tudi OACPS. Evropski zeleni dogovor predstavlja pomemben del uresničevanja podnebnih politik EU, hkrati pa je spodbuda za sodelovanje z državami OACPS na tem področju.

Državni sekretar dr. Raščan je izpostavil prizadevanja Slovenije v vlogi predsedujoče Svetu EU za uspešen zaključek COP26. S skupnimi močmi želimo doprinesti k boljši, bolj zeleni in trajnostni ter pravičnejši prihodnosti za vse. Pred nami je prelomno obdobje v odnosih med EU in OACPS, saj je v začetku prihodnjega leta predviden podpis novega partnerskega sporazuma EU – OACPS (tako imenovanega Post-Cotonoujskega sporazuma), ki bo sodelovanje na področju okolja in podnebnih sprememb še poglobil, je poudaril dr. Raščan.