Skoči do osrednje vsebine

Minister Mark Boris Andrijanič na 18. svetovnem srečanju in razstavi Mednarodne zveze za ceste v Dubaju

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič se je med 6. in 8. novembrom mudil na delovnem obisku v Združenih arabskih emiratih. Obiskal je slovenski paviljon EXPO 2020 ter nekaj drugih paviljonov, ki odsevajo tehnološke dosežke in sledijo trajnostni viziji. V okviru tridnevnega obiska je minister Andrijanič nastopil na otvoritvenem panelu »Poti do trajnostne mobilnosti« v okviru 18. srečanja in razstave Mednarodne zveze za ceste.

Ob začetku obiska v Dubaju je minister za digitalno preobrazbo obiskal slovenski paviljon na Expo 2020 Dubai, ki s ponosom svetu predstavlja Slovenijo kot zeleno in digitalno srce Evrope ter stičišče pomembnih evropskih poti. Ministra je na paviljonu sprejel generalni komisar Slovenije za Expo Matic Volk in ga popeljal skozi notranjost objekta. Ta temelji na sodobnih tehnologijah in LCD stenah, ki prikazujejo lepote Slovenije in naše tehnološke dosežke. »Slovenski paviljon na Expo 2020 Dubai ponuja neverjetne priložnosti Sloveniji, da svetu pokaže ne le svojo izjemno geografsko lego, ampak tudi vrhunsko slovensko znanje in inovativnost na področju novih tehnologij,« je povedal Mark Boris Andrijanič. Minister si je zatem ogledal še paviljona Izraela in Singapurja, ki predstavljata nove tehnologije in obiskovalcem omogočata virtualno izkušnjo prihodnosti z uporabo naprednih digitalnih rešitev.

V okviru tridnevnega obiska je Mark Boris Andrijanič nastopil na otvoritvenem panelu 18. srečanja Mednarodne zveze za ceste (International Road Federation - IRF). Minister za digitalno preobrazbo je na panelu z naslovom »Poti do trajnostne mobilnosti« izpostavil, da si je Republika Slovenija kot predsedujoča država Svetu Evropske unije zadala ambiciozno nalogo: digitalno in zeleno preobrazbo postaviti v sam vrh predsedovanja. »Imamo evropski načrt, ki se imenuje »Fit for 55«. Preko tega revolucionarnega načrta želimo uskladiti energetske, prometne in druge politike ter zmanjšati neto emisije toplogrednih plinov za vsaj 55 % do leta 2030. Seveda je naš končni cilj postati prva ogljično nevtralna celina do leta 2050,« je na otvoritvenem panelu izpostavil minister. Na razstavi IRF so se predstavljala številna tehnološka podjetja in inovatorji po svetu, med drugim tudi slovensko podjetje Av Living Lab s svojim pametnim simulatorjem varne vožnje Al Driving Hub, ki ponosno zastopa slovensko znanje na področju umetne inteligence. V slovenskem paviljonu EXPO 2020 je minister nagovoril tudi VIP udeležence Mednarodne zveze za ceste, kjer je čestital družbi BTC in AV Living Labu za pomembne premike na področju novih tehnologij in umetne inteligence.

Zadnji dan obiska v Dubaju se je minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič srečal z ministrom za umetno inteligenco in digitalizacijo v Združenih arabskih emiratih Omarom Sultanom AlOlama. Mark Boris Andrijanič je ministru AlOlami predstavil ambiciozno strategijo Slovenije in številne priložnosti za sodelovanje na področju umetne inteligence. Sogovornika sta se zavzela za tesnejše sodelovanja med Slovenijo in Dubai Future Fundation na področju zagonskih podjetij in izobraževanja mladih o umetni inteligenci. Minister je delovni obisk v Dubaju sklenil s srečanjem z dubajskimi investitorji, kje jim je predstavil priložnosti za naložbe v slovenska tehnološka podjetja. Dogovorili so se za delovni obisk Slovenije, ki bi potekal predvidoma naslednje leto.