Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 7. novembra 2021.

Potresi

Izpostava Nova Gorica

Ob 2.01 so podatkih Urada za seizmologijo Agencije RS za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,4 v bližini Kobarida, 70 kilometrov zahodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Drežnice, Drežniških Raven, Jezerc, Koseča, Ladre in Srpenice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.27 so na območju Dolinske Gore, občina Škofja Loka, reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Škofja Loka nudili pomoč onemogli oboleli osebi ter jo pospremili do kraja, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Škofja Loka.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 15.15 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske (SV) z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na krovu poletela iz Maribora v Celje, od koder je prepeljala obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 1.58 sta na Ljubljanski cesti v Šentjurju, trčila tovorno in osebno vozilo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj nesreče, iz osebnega vozila s tehničnim posegom rešili poškodovano osebo, nudili pomoč reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) pri oskrbi, osvetljevali kraj, z absorbcijskim sredstvom posuli po vozišču razlite motorne tekočine, nudili pomoč delavcem vlečne službe pri postavitvi tovornega vozila nazaj na vozišče in očistili vozišče.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.28 je na Linhartovi cesti v Ljubljani osebno vozilo trčilo v drog javne razsvetljave. Gasilci Gasilske brigade (GB( Ljubljana so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Ob 12.36 sta na izvozu z avtoceste Lukovica–Trojane v Blagovici, občina Lukovica, trčili osebni vozili. Dve osebi sta se poškodovali. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Blagovica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih, nudili pomoč ponesrečenim do prihoda reševalcev in pomagali pri prenosu ponesrečenih. Posuli so absorbent po izteklih motornih tekočinah in usmerjali promet do prihoda policije.

Izpostava Maribor

Ob 11.51 je v Zlogoni Gori, občina Oplotnica, voznik osebnega vozila zapeljal s cestišča po brežini navzdol, kjer se je po okoli 20-tih metrih vozilo prevrnilo na streho. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zavarovali kraj prometne nesreče, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe. Reševalci so jo prepeljali na nadaljnje zdravljenje v UKC Maribor.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.03 se je na cesti Štrekljevec–Jugorje pri naselju Maline pri Štrekljevcu v občini Semič voznik z osebnim vozilom prevrnil na streho. Reševalci nujne medicinske pomoči Črnomelj so dve poškodovani osebi oskrbeli in odpeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico Novo mesto. Gasilci PGD Črnomelj so s tehničnim posegom iz vozila rešili eno osebo, pomagali reševalcem, zavarovali in osvetljevali kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Cesta je bila več ur zaprta za ves promet.

Izpostava Postojna

Ob 16.44 je pri naselju Gorjansko, občina Komen, padel motorist in se poškodoval. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana in PGD Komen so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Sežana pri oskrbi težje poškodovanega motorista in Policiji pri usmerjanju prometa. Poškodovanega motorista so reševalci NMP odpeljali v bolnišnico v Šempetru pri Gorici.

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 0.10 je na Tivolski cesti v Ljubljani v bližini bencinske črpalke vlak zbil pešca. Gasilci GB Ljubljana so nudili pomoč policiji in oglednikom pri osvetljevanju kraja dogodka.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 15.55 se je na Usnjarski cesti v Šmartnem pri Litiji pri varjenju vnela paleta s papirjem. Do prihoda gasilcev PGD Šmartno pri Litiji so zaposleni paleto iznesli iz objekta ter jo začeli gasiti z ročnimi gasilniki. Gasilci so dokončno pogasili požar ter prezračili prostor.

Ob 19.16 je v Ulici Koroškega bataljona v Ljubljani gorela lesena baraka velikosti 3x5 metrov. Požar so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Črnuče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.51 je v Biljah, občina Miren - Kostanjevica, zagorelo v kuhinji stanovanjske hiše. Požar so pogasili gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica in PGD Kostanjevica.

Izpostava Ptuj

Ob 7.26 je v Orešju, občina Ptuj, zaradi okvare peči centralne kurjave zadimilo prostore stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Ptuj so peč izklopili, prezračili zadimljene prostore in kurilnico pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 20.02 je v Mislinjski Dobravi, občina Slovenj Gradec, gorelo mobilno stranišče. Požar so pogasili gasilci PGD Turiška vas. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.22 so v bližini Šempetra gasilci PGD Šempeter in JZ GRD GE Nova Gorica pogasili manjši požar v naravi.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Kranj

Ob 17.04 je v Ambrožu pod Krvavcem, občina Cerklje na Gorenjskem, gorel komunalni zabojnik. Požar so pogasili gasilci PGD Cerklje, Zgornji Brnik in Šenturška Gora.

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.07 je v naselju Legen, občina Slovenj Gradec, prišlo do zadimljenja kletnih prostorov stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Legen, ki so na kraju ugotovili, da je uhajanje dima povzročila okvara kurilne naprave. Prostore so prezračili in jih temeljito pregledali s termovizijsko kamero. Do požara ni prišlo. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 10.28 so bili na potoku Pirešica v Veliki Pirešici v občini Žalec opaženi oljni madeži. Gasilci PGE Celje ter PGD Velika Pirešica in Levec so pregledali kraj dogodka, z lovilnimi črevesi zajezili izlitje in našli izvor iztekanja kurilnega olja v stanovanjskem objektu. V objektu so odklopili rezervoar, zamašili odtočne jaške ter z vpojnimi sredstvi popivnali olje. Za nadaljnjo sanacijo bo poskrbel lastnik objekta. O dogodku  so bile obveščene pristojne službe.

Izpostava Koper

Ob 13.43 je v bližini poslopja Vina Koper v Kopru prišlo do izlitja vinskih usedlin v reko Badaševico. Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so izlitje zajezili z bandažami, sanacijo pa bo opravilo podjetje Vodnogospodarsko podjetje (VGP) Drava. Obveščene so bile vse pristojne službe.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 16.49 je na Stari cesti v Dragomeru, občina Log-Dragomer, občan našel ročni bombi italijanske izdelave. Najdbi sta bili v zelo slabem stanju, zato sta ju pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije uničila na kraju najdbe.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 13.02 so v Trubarjevi ulici v Celju gasilci PGE Celje s tehničnim posegom preprečili iztekanje vode iz radiatorja.

Izpostava Ljubljana

Ob 0.16 so na Zadružniški ulici v Mengšu gasilci PGD Mengeš nudili pomoč reševalcem NMP Domžale pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila.

Ob 8.12 so v Brezju pri Dobu, občina Domžale, gasilci CZR Domžale, odprli vrata stanovanja ter omogočili vstop in oskrbo reševalcem NMP pri oskrbi starejše onemogle osebe.  

Ob 10.19 so v Šalka vasi v Kočevju gasilci PGD Šalka vas in Kočevje nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 14.57 so v ulici Vrtnarija na Vrhniki gasilci PGD Stara Vrhnika odprli vrata stanovanja ter omogočili invalidni osebi dostop do invalidskega vozička.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.57 so v vasi Smast, občina Kobarid, gasilci PGD Kobarid izvlekli kadaver krave iz gnojne jame.

Izpostava Trbovlje

Ob 17.03 je na Obrtniški cesti v Trbovljah občan padel v jarek. Reševalci NMP Trbovlje so ga potegnili iz jarka  pred prihodom gasilcev PGD Trbovlje mesto. Gasilci PGD Trbovlje so pomagali pri transportu poškodovanega do reševalnega vozila.

Ob 18.38 so na Trgu Franca Kozarja v Hrastniku gasilci PGD Hrastnik s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili reševalcem NMP Hrastnik dostop do bolne osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/