Skoči do osrednje vsebine

Politične konzultacije z Jordanijo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Politični direktor in generalni direktor za skupno zunanjo in varnostno politiko Jernej Müller se je v Amanu srečal z veleposlanikom Fayizom Khourijem, Direktorjem za Evropo na Ministrstvu za zunanje zadeve in izseljence Hašemitske kraljevine Jordanije.
generalni direktor in veleposlanik pred jordansko zastavo

Generalni direktor Müller in veleposlanik Khouri | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Osrednji del konzultacij – ki so sledile srečanju med zunanjima ministroma septembra letos v New Yorku – je bil namenjen dvostranskemu sodelovanju, s poudarkom na področjih, kjer obstaja veliko priložnosti za krepitev sodelovanja. To so predvsem informacijske tehnologije, turizem, zdravje, umetna inteligenca, letalske povezave, študentska gostovanja in zunanjetrgovinsko področje.

Veleposlanik Khouri se je v imenu Jordanije zahvalil za angažma Slovenije v okviru predsedovanja Svetu EU in poudaril interes za olajšane pogoje potovanj jordanskih državljanov v EU. Del pogovorov je bil namenjen tudi regionalnim vprašanjem in boju proti terorizmu kot globalnemu izzivu. Predstavljena so bila slovenska stališča in pogledi glede Zahodnega Balkana in širitve EU ter jordanske ocene in pogledi na nadaljevanje bližnjevzhodnega mirovnega procesa ter položaj v Siriji in Libanonu.

Generalni direktor Müller je poudaril pomen krepitve odpornosti v zdravstvenih krizah, ki je ena od prioritet slovenskega predsedovanja Svetu EU. Sogovornika sta tudi izmenjala informacije o stanju glede pandemije covida-19 v obeh državah.