Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 5. novembra 2021.

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.41 je bila na odseku hitre ceste (HC) H4 Razdrto - Nova Gorica, med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina zaradi močne burje uvedena zapora prometa I. stopnje. Promet je prepovedan za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton. Od 21.21 dalje velja na odseku regionalnih cest Razdrto - Podnanos – Manče - Vipava, omejitev Z1 (80-100 km/h), zapora za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton. Od 22.50 dalje velja na odseku HC H4, med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina zaradi burje, ki piha s hitrostjo 100 - 130 km/h zapora 2. stopnje. Prepovedan je promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 9.51 je na Karantanski cesti v Domžalah občanka padla s skirojem. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so poškodovanki nudili prvo pomoč poškodovanki do prihoda reševalcev nujne medicinske pomoči (NMP).

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 16.29 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku prepeljala s helikopterjem obolelo osebo iz naselja Nazarje v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Kraj pristana helikopterja so zavarovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Nazarje.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 6.46 se je na cesti Šentjur – Prožinska vas, občina Štore, prevrnila prikolica tovornega vozila. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so protinaletno in požarno zavarovali kraj in očistili po vozišču razlite motorne tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.25 se je v Šubljevi ulici v naselju Spodnje Jarše, občina Domžale, prevrnil štirikolesnik. Gasilci CZR Domžale so zavarovali kraj nesreče in nudili prvo pomoč poškodovanemu vozniku do prihoda reševalcev NMP Domžale, ki so poškodovanca na kraju oskrbeli in nato prepeljali na nadaljnjo zdravljenje v UKC Ljubljana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 20.15 je na relaciji Petišovci-Benica, občina Lendava, vozilo zapeljalo v obcestni jarek. Gasilci Industrijske gasilske enote (IGE) Nafte Lendava so s tehničnim posegom rešili ukleščeno osebo, odklopili akumulator, očistili vozišče in vozilo potegnili iz jarka. Poškodovana osebo so reševalci NMP prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Murska Sobota.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.58 sta v križišču v Kromberku, občina Nova Gorica, trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so prometno in protipožarno zavarovali kraj nesreče in do prihoda policije urejali promet. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Novo mesto

Ob 16.51 je na cesti med Trebnjem in Dobrničem pri naselju Grmada, občina Trebnje, osebno vozilo zapeljalo z vozišče in se pri tem prevrnilo na bok. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali in osvetljevali kraj nesreče, odklopili akumulator, iz vozila rešili ukleščeno voznico in prenesli do reševalnega vozila, zvlekli vozilo nazaj na vozišče in delavcem nudili pomoč pri nalaganju vozila na avto vleko. Reševalci nujne medicinske pomoči Trebnje pa so poškodovano osebo oskrbeli na kraju in nato prepeljali na zdravljenje v Splošno bolnišnico Novo mesto. Vozišče so očistili delavci komunalnega podjetja.

Izpostava Ptuj

Ob 6.50 je na avtocesti od mejnega prehoda Gruškovje proti Podlehniku, občina Podlehnik, osebno vozilo trčilo v ograjo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi v nesreči poškodovane osebe.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Kranj

Ob 10.42 je v naselju Podnart, občina Radovljica, potniški vlak zbil občana. Gasilci PGD Podnart so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč potnikom pri sestopu iz vlaka in jih nato prepeljali na železniško postajo v Podnartu. Gasilci so tudi očistili kraj nesreče.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 3.11 je na Ljubljanski cesti v Ivančni gorici gorela nadstrešnica. Gasilci PGD Ivančna Gorica in Stična so pogasili požar nadstrešnice, ki je zajel tudi osebno vozilo in bivalno prikolico. Gasilci so iznesli tri jeklenke butan plina, razkrili streho nadstrešnice, iznesli ožgane dele ter jih dokončno ohladili. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.00 je v naselju Stara Cesta, občina Ljutomer, zagorelo na drogu elektroenergetskem vodu. Požar so pogasili gasilci PGD Mekotnjak-Stara Cesta in Ljutomer. Dežurni delavci Elektro Maribor pa so izklopili električno energijo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.46 je v Ložah, občina Vipava, zagorelo v dimniku stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Vipava so požar pogasili in dimnik pregledali s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 00.08 je v bližini Kokaljeve ulice v Ljubljani gorelo zapuščeno kombinirano vozilo. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Ljubljana-Vič. Požar je zapuščeno vozilo uničil, drugo zapuščeno kombinirano vozilo pa poškodoval.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Maribor

Ob 21.12 je pri križišču Antoličeve in Mencingerjeve ulice v Mariboru zagorela vsebina v komunalnem zabojniku za odpadke. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so pogasili začetni požar. Zabojnik je poškodovan.

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.45 je v bližini Vilharjeve ulice v Ajdovščini zagorela vsebina komunalnega zabojnika. Požar so pogasili gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Ajdovščina in PGD Ajdovščina.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 9.47 so se na potoku Bezinščica v občini Slovenske Konjice pojavili madeži pene. Gasilci PGD Slovenske Konjice so vodotok pregledali in ugotovili, da se pojavljajo madeži v dolžini kilometra. Obveščene so bile pristojne službe, ki bodo naredile analizo vzorcev. Obveščen je bil tudi ribiški čuvaj Ribiške družine Slovenska Bistrica.

Izpostava Koper

Ob 8.23 je bilo pri Ljubljanski cesti v Kopru opaženo onesnaženje kanala Badaševice. Gasilci JZ GB Koper so ugotovili, da gre za manjše razlitje in bodo spremljali razvoj onesnaženja. Na kraju dogodka je bila tudi policija in delavec Marjetice Koper.

Izpostava Kranj

Ob 11.56 se je v ulici Balos v Tržiču v objektu razlilo kurilno olje. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so okoli 200 litrov razlitega kurilnega olja posuli z absorbentom, posesali, nevtralizirali z razmaščevalcem in preostanek olja prečrpali v ustrezno posodo.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 9.47 so v naselju Prožinska vas v občini Štore gasilci PGD Prožinska vas očistili vozišče.

Ob 13.17 so v naselju Osenca, občina Celje, gasilci PGE Celje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in tako omogočili vstop reševalcem NMP do obolele osebe.

Izpostava Koper

Ob 12.27 so na Ulici Ferda Bidovca v Izoli gasilci JZ GB Koper nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz stanovanja do reševalnega vozila reševalcem Prehospitalne enote (PHE).

Izpostava Ljubljana

Ob 3.11 je v kostanjevem drevoredu na Dunajski cesti v Ljubljani visela večja veja, ki je ovirala promet in mimoidoče. Gasilci GB Ljubljana so vejo odžagali in umaknili s ceste.

Ob 10.05 je na območju trgovskega parka Rudnik, občina Ljubljana, podtalnica zalila pet Telemachovih jaškov. Okoli 60 kubičnih metrov vode so iz jaškov s pomočjo potopnih črpalk prečrpali gasilci GB Ljubljana.

Ob 10.30 je na Žibertovi ulici v Ljubljani na gradbišču večstanovanjskega objekta v neizdelanem 6. nadstropju delavcu med izdelovanjem opaža padel na glavo lesen tram. Poškodovanca so na kraju oskrbeli reševalci NMP Ljubljana. Iz 6. nadstropja pa so poškodovanega delavca prenesli s pomočjo avto lestve gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 8.28 so v naselju Cezlak, občina Slovenska Bistrica, gasilci PGD Kebelj s tehničnim posegom v prisotnosti policije odprli vrata stanovanja in tako omogočili dostop do obolele osebe reševalcem NMP Slovenske Bistrice. Reševalci so obolelo osebo na kraju oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo. Do reševalnega vozila pa so reševalcem pri prenosu osebe nudili pomoč gasilci.

Izpostava Ptuj

Ob 0.12 so v Njivercah, občina Kidričevo, gasilci PGD Talum Kidričevo nudili pomoč reševalcem pri oskrbi in prenosu obolele osebe. Reševalci NMP Ptuj so obolelo osebo prepeljali v UKC Maribor.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/