Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar v vlogi ministra za razvoj dr. Raščan na gospodarskem forumu EU-Srednja Azija

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar v vlogi ministra za razvoj dr. Stanislav Raščan je v Biškeku nagovoril udeležence prvega gospodarskega foruma EU-Srednja Azija. Poudaril je pomen digitalnega sodelovanja med državami in regijami.
skupinska fotografija, udeleženci stojijo na stopnicah pred stavbo

Državni sekretar in minister za razvoj Slovenije dr. Stanislav Raščan je na forumu poudaril pomen digitalnih tehnoloških rešitev | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Državni sekretar in minister za razvoj Slovenije dr. Stanislav Raščan je na forumu v Kirgiziji predstavil izzive, ki jih je povzročila pandemija covida-19. Poudaril je digitalne tehnološke rešitve, ki imajo eno osrednjih vlog pri razvoju, ter pozval h krepitvi digitalnega sodelovanja s srednjeazijskimi državami in regijami zunaj Evropske unije. Predstavil je slovensko usmeritev v »zeleno, kreativno in pametno« ter omenil pametne tehnologije, visokotehnološke produkte, računalništvo v oblaku, e-mobilnost, visokotehnološke rešitve za medicino in farmacijo, šport in turizem.

Pri obnovi gospodarstva so po njegovih besedah ključni zeleni prehod, trajnostni razvoj in krožno gospodarstvo, ki so usklajeni s cilji za ogljično nevtralnost do leta 2050. Spregovoril je tudi o prizadevanjih slovenskega predsedstva Sveta EU pri pogajanjih o podnebno-energetskem svežnju ukrepov, osredotočenosti na COP15 in biotski raznovrstnosti.

Državni sekretar dr. Raščan je poudaril, da je pandemija večplastna kriza, ki od nas terja tudi večsektorske rešitve in odzive, pri čemer ne smemo zapostaviti drugih gospodarskih in infrastrukturnih projektov. Naša prizadevanja morajo ostati osredotočena na inovacije, izgradnjo regionalnega okolja, ki je privlačno za podjetja in tuje neposredne investicije, digitalni prehod ter mala in velika podjetja.