Skoči do osrednje vsebine

Skupna izjava ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška in ministra za javno upravo Boštjana Koritnika po srečanju z osrednjimi inšpekcijskimi službami

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek in minister za javno upravo Boštjan Koritnik sta se včeraj, 3. novembra 2021, sestala z osrednjimi inšpekcijskimi službami. V nadaljevanju prilagamo skupno izjavo obeh ministrov.

Danes sva se v razgovoru s pristojnimi inšpekcijskimi službami seznanila z rezultati strožjega nadzora izpolnjevanja pogojev PCT med preteklimi prazniki. Inšpektorji pristojnih inšpektoratov so skupaj izvedli več nadzorov in v povezavi s kršitvami izrekli več prekrškovnih ukrepov. Zaskrbljujoče so ugotovitve, da posamezniki dokazil o izpolnjevanju pogoja PCT ne želijo pokazati ali pa izražajo svoje nezadovoljstvo nad tistimi, ki nadzor izvajajo.

S poostrenim nadzorom želimo ljudi opomniti, naj se vedejo previdno in preventivno. Sredstva, s katerimi se lahko zaščitimo, so vedno na voljo. Odgovornost, da skrbimo za svoje zdravje in za zdravje bližnjih, pa je na nas samih. Trdno verjameva, da lahko le s skupnimi napori preprečimo morebitna zapiranja. Slovenska družba si namreč ne more privoščiti vnovičnega strogega omejevanja ali zaustavljanja gospodarskih dejavnosti.

Inšpektorji morajo dosledno nadaljevati s strožjim nadzorom izpolnjevanja pogojev PCT, saj bodo s tem pripomogli k izboljšanju sicer nezavidljive zdravstvene situacije. Zavedava se, da z inšpekcijskim nadzorom ni mogoče zajeti vseh situacij, kjer bi lahko prišlo do prenosa okužb, zato ponovno apelirava na vse državljane, naj ravnajo odgovorno ter dosledno upoštevajo pogoje PCT in se poslužujejo drugih samo/zaščitnih ravnanj.

S spoštovanjem,

Zdravko Počivalšek, minister za gospodarski razvoj in tehnologijo

Boštjan Koritnik, minister za javno upravo