Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša sprejel predstavnike Sveta muslimanskih in judovskih verskih voditeljev v Evropi

Predsednik vlade Janez Janša se je danes v Ljubljani srečal s predstavniki Sveta muslimanskih in judovskih verskih voditeljev v Evropi, ki mu sopredsedujeta dr. Nedžad Grabus, mufti v Sarajevu in nekdanji mufti v Ljubljani, in Pinchas Goldschmidt, predsednik Konference evropskih rabinov in vrhovni rabin v Moskvi.

Srečanja s predsednikom vlade so se poleg dr. Nedžada Grabusa in vrhovnega rabina judovske skupnosti na Dunaju Schloma Hofmeisterja udeležili tudi drugi visoki verski voditelji islamskih in judovskih skupnosti iz Avstrije, Italije, Nemčije, Poljske in Velike Britanije, mufti islamske skupnosti v Republiki Sloveniji mag. Nevzet Porić in predsednik Združenja judovskih skupnosti Gradca (Avstrija) in Ljubljane Elie Rosen.

Srečanje s predsednikom vlade je bilo namenjeno pogovoru o ključnih prednostnih nalogah slovenskega predsedovanja Svetu EU, pravicah verskih manjšin ter dostojanstvu ljudi vseh veroizpovedi v evropski družbi. Srečanje obenem predstavlja pomemben prispevek k dialogu med različnimi verskimi skupnostmi in državo, predsedujočo Svetu EU. Predsednik vlade Janez Janša je na srečanju poudaril pomen verske svobode in dialoga med verujočimi različnih veroizpovedi za spodbujanje večje strpnosti, spoštovanja in vzajemnega razumevanja.

Svet muslimanskih in judovskih verskih voditeljev je neprofitna organizacija, katere poslanstvo je zaščita univerzalne pravice do svobode verskega prepričanja in svobode verskega ravnanja v Evropi. Visoki muslimanski in judovski verski voditelji v Evropi si v okviru sveta prizadevajo za dialog in miroljubno sožitje med kulturami in verami ter spodbujajo kulturo spoštovanja med ljudmi različnih veroizpovedi in spoštovanja verskih identitet.