Skoči do osrednje vsebine

51. Teden slovenske drame

V Kranju se je včeraj, 3. novembra 2021, začel eden najpomembnejših slovenskih gledaliških festivalov – 51. Teden slovenske drame. Festival bo v desetih dneh, vse do 13. novembra, ponudil devet predstav in vrsto drugih dogodkov. Zbrane je na slavnostnem odprtju festivala v Prešernovem gledališču Kranj nagovorila Barbara Koželj Podlogar, vršilka dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za ustvarjalnost.
Pogled od spredaj na vršilko dolžnosti generalne direktorice Direktorata za ustvarjalnost, ki stoji na odru in nagovarja zbrane na odprtju 51. Tedna slovenske drame

Barbara Koželj Podlogar, vršilka dolžnosti generalnega direktorija Direktorata za ustvarjalnost na slavnostnem odprtju 51. Tedna slovenske drame | Avtor: Tinkara Zupan/STA

1 / 2

Festival slovenske dramske ustvarjalnosti v ospredje postavlja slovensko dramatiko in njeno uprizoritev. Selektorju letošnjega festivala Roku Andresu si je kljub zaostrenim zdravstvenim razmeram in okrnjeni gledališki dejavnosti uspelo ogledati 38 uprizoritev. Kot so zapisali na strani festivala, selektor ugotavlja, da "kondicija slovenske dramske ustvarjalnosti, kljub neugodnim okoliščinam, ni upešala". V tekmovalnem programu si bodo gledalci lahko ogledali pet uprizoritev, v spremljevalnem štiri in v spletnem programu tri.

V tekmovalni program festivala so uvrščene naslednje predstave: Škofjeloški pasijon (Prešernovo gledališče Kranj in Mestno gledališče Ptuj), Jazz (Mestno gledališče ljubljansko), Gejm (Slovensko mladinsko gledališče in Maska Ljubljana), Nova rasa (SNG Drama Ljubljana) in Pošta (Drama SNG Maribor). Šesta predstava uvrščena v tekmovalni program – Sedem vprašanj o sreči (Lutkovno gledališče Ljubljana in Slovensko mladinsko gledališče) – zaradi objektivnih razlogov producenta ne bo odigrana.

V. d. generalnega direktorja Direktorata za ustvarjalnost Barbara Koželj Podlogar je uvodoma povedala, da jo veseli, da so se kljub poostreni situaciji, ki je neprijetna, a realna, lahko srečali v živo. Izpostavila je, da festival, ki se je začel kot pregled uprizorjene slovenske dramatike, že dolgo ni več leto to. Je veliko več. Je nacionalni program, ki je bistvenega pomena za razvoj slovenske gledališke ustvarjalnosti in obenem promotor slovenske dramatike v tujini, ki si prizadeva, da se slovenski dramski teksti uprizorijo tudi na tujih odrih. Ob koncu svojega nagovora je Koželj Podlogar ustvarjalcem festivala zaželela, da se Teden slovenske drame odvije v svojem polnem zamahu.

Letos bodo ob koncu festivala poleg že ustaljenih nagrad (nagrada Slavka Gruma, nagrada za mladega dramatika, bienalno Grün-Filipičevo priznanje, Šeligova nagrada, nagrada občinstva) podelili še tri nove: nagradi Tedna slovenske drame za najboljšo igralko in igralca ter posebno nagrado Tedna slovenske drame po izboru žirije.

Prejemnicama lanskih nagrad – Tjaši Mislej za nagrado Slavka Gruma 2020 za besedilo Naše skladišče in Varji Hrvatin za nagrado za mlado dramatičarko 2020 za besedilo Vse se je začelo z golažem iz zajčkov – iskreno čestitamo! Zaradi odpovedi 50. Tedna slovenske drame v letu 2020 so jima nagrade podelili na letošnjem slavnostnem odprtju 51. Tedna slovenske drame.

Program festivala najdete na strani Tedna slovenske drame.