Skoči do osrednje vsebine

Predstavitev pomembne pridobitve v Prevzgojnem domu Radeče

V Prevzgojnem domu Radeče je danes potekala predstavitev CNC stroja, ki predstavlja pomembno pridobitev za vključevanje mladoletnikov v izobraževanje, usposabljanje in delo ter omogoča boljše zaposlitvene možnosti po odpustu iz zavoda.

Predstavitve so se udeležili mladoletniki in zaposleni v zavodu, vključno z delovnimi inštruktorji, ki so že vešči rokovanja z novim strojem. Poleg gostiteljice direktorice Jerice Lipec, generalnega direktorja mag. Bojana Majcna in direktorjev zaporov so bili na dogodek povabljeni tudi predstavniki lokalne skupnosti, s čimer želimo še naprej krepiti dobro sodelovanje z lokalnim okoljem, v katerem deluje zavod. 

Pomemben vidik pri vzgoji mladoletnikov predstavlja izobraževanje, saj ima ključno vlogo pri osamosvajanju, hkrati pa služi pri uresničevanju učnih in raziskovalnih potencialov ter razvijanju kreativnosti in inovativnosti mladoletnikov. Mladi, ki prestajajo vzgojni ukrep oddaje mladoletnika v prevzgoji dom, se v izobraževalni sistem prvenstveno vključujejo z namenom pridobivanja znanja in veščin, na podlagi katerih bodo lahko kasneje na trgu dela pridobili zaposlitev ter si zagotovili dostojen socialni in ekonomski položaj v družbi. Potrebno je krepiti predvsem povezanost področij izobraževanja, raziskovanja in inovacij, saj je v družbi zaznati izjemno veliko potreb po novih znanjih na področju tehnologije.

Za srednješolsko izobraževanje smer lesarstva se odloči velik odstotek mladoletnikov v Prevzgojnem domu Radeče, ki po večini izbrani program tudi uspešno zaključijo. V programu srednjega poklicnega izobraževanja – mizar strokovni moduli zajemajo tudi CNC programiranje in projektiranje. V ta namen smo se v okviru Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij odločili za nakup novega lesno obdelovalnega stroja CNC. Stroj je pomembna pridobitev, ki bo mladoletnikom pod mentorstvom delovnih inštruktorjev omogočil spoznavanje in učenje nove tehnologije ter izdelovanje različnih izdelkov iz lesa.