Skoči do osrednje vsebine

Minister Koritnik s črnogorsko ministrico Srzentić o digitalni preobrazbi javnega sektorja

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je danes na dvostranskem srečanju sprejel črnogorsko ministrico za javno upravo, digitalizacijo in medije Tamaro Srzentić. Spregovorila sta o reformi javne uprave, digitalni preobrazbi, razvoju storitev e-uprave ter lokalni samoupravi.
Skupinska fotografija ministra in ministrice pred panojem Ministrstva za javno upravo, ki je modre barve, v ozadju slovenska in EU zastava.

Minister Koritnik in ministrica Srzentić | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

Minister Koritnik je črnogorski kolegici uvodoma predstavil uvajanje elektronske osebne izkaznice v Sloveniji, ki bo državljankam in državljanom na voljo v začetku prihodnjega leta. » Elektronsko osebna izkaznica z biometričnimi podatki je velik korak k sodobnim digitaliziranim storitvam, ki so varne in zanesljive. Želimo si, da bi elektronska identiteta postala standard v regiji, zato pri razvoju teh storitev sodelujemo in z izkušnjami pomagamo državam Zahodnega Balkana,« je ob tem poudaril minister.

Koritnik je črnogorski gostji predstavil tudi projekt vzpostavitve Digitalnega dvojčka Slovenije, ki bo predstavljal digitalno sliko realnega dogajanja v Republiki Sloveniji. Temeljni namen je, da bo s pomočjo naprednih tehnologij na enem mestu omogočal hitro in celovito spremljanje in razlago tekočih dogajanj, zaznavanje anomalij, napovedovanje trendov ter poročanje z vizualizacijami za odločanje v realnem času.

Sogovornika sta se strinjala, da je pandemija virusa covid-19 pokazala nujnost digitalne preobrazbe javnega sektorja ter ob tem kot ključni pogoj za uspeh rešitev izpostavila zaupanje državljank in državljanov v nove digitalne rešitve. Zato sta se zavzela za tesnejše sodelovanje na tem področju, ki bo še nadgradilo dosedanje skupne aktivnosti obeh držav.