Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar z grškim zunanjim ministrom Dendiasom o Sredozemlju, širitvi in povezovanju za močnejšo in odpornejšo Evropo

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes na obisku v Atenah, kjer se je srečal s svojim gostiteljem, grškim zunanjim ministrom Nikosom Dendiasom. V središču pogovorov so bili krepitev dvostranskega, regionalnega in evropskega povezovanja v smeri močnejše in odpornejše Evrope. Obisk ministra dr. Logarja v Helenski republiki ima v luči predsedovanja Slovenije Svetu EU in njene nedavne vključitve v sredozemsko skupino EUMED septembra letos posebno težo.

Minister dr. Logar in minister Dendias sta na pogovorih izmenjala stališča o bilateralnih, regionalnih, evropskih in drugih aktualnih globalnih temah, pri čemer sta se osredotočila na potek in dosežke slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Velik del pogovora sta ministra namenila povezovanju sredozemskih držav, usklajenemu soočanju s posledicami pandemije in gospodarskemu okrevanju, položaju na Zahodnem Balkanu, širitvi EU, konferenci o prihodnosti Evrope ter drugim evropskim temam. Minister dr. Logar se je grškemu kolegu zahvalil za podporo pri vključitvi Slovenije v skupino sredozemskih držav EUMED.

Govorila sta tudi o soočanju z aktualnimi in bodočimi izzivi, kot so migracije, podnebne spremembe in dogajanje v Vzhodnem Sredozemlju. V zvezi s slednjim je minister dr. Logar izrazil solidarnost z Grčijo. Ministra sta poudarila, da je potreben skupen in usklajen napor vseh držav članic, da bo Unija bolj enotna, močnejša in odporna na krize.

Minister dr. Logar je posebej izpostavil pomen nadaljevanja širitvenega procesa in povezovanja Evropske unije z državami Zahodnega Balkana, kar je strateški interes tako Slovenije kot Grčije. Minister dr. Logar se je ob tej priložnosti zahvalil za udeležbo predsednika vlade Mitsotakisa in ministra Dendiasa na 16. Blejskem strateškem forumu, kot tudi za udeležbo predsednika vlade Mitsotakisa na vrhu EU-Zahodni Balkan, ki ga je Slovenija gostila 6. oktobra. Sogovornika sta poudarila pomen okrepljenega gospodarskega sodelovanja med državama, ki se je letos kljub pandemiji znatno povečalo.

Minister dr. Logar se je v okviru obiska srečal tudi s predsednikom parlamentarnega Odbora za obrambo in zunanje zadeve Konstantinosom Gioulekasom in predsednikom Odbora za evropske zadeve Nikitasom Kaklamanisom. Na pogovorih se je zavzel za krepitev medparlamentarnega sodelovanja med državama. Sogovorniki so se strinjali, da sta izmenjava in usklajevanje stališč med sredozemskimi državami članicami tudi na parlamentarni ravni pomembna in nujna za skupno prihodnost Unije.
Ob koncu obiska je ministra sprejela tudi grška predsednica Katerina Sakellaropoulou, ki je bila aprila na državniškem obisku v Sloveniji. Minister ji je predstavil dosedanje dosežke slovenskega predsedovanja.