Skoči do osrednje vsebine

Mednarodni dan proti nasilju in ustrahovanju v šolah, vključno s spletnim ustrahovanjem

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Mednarodni dan proti nasilju in ustrahovanju v šolah, vključno s spletnim ustrahovanjem, UNESCO obeležuje vsak 1. četrtek v novembru, letos drugič po vrsti.

Ta mednarodni dan je vseh 193 držav članic razglasilo in soglasno potrdilo na Unescovi 40. generalni konferenci leta 2019.

Letos bomo mednarodni dan obeležili v četrtek, 4. novembra, na temo »Boj proti spletnemu ustrahovanju in drugim oblikam spletnega nasilja, ki vključuje otroke in mladostnike«.

Ker se države odzivajo na COVID-19 z različnimi ukrepi, se življenje in izobraževanje otrok in mladih po vsem svetu vse bolj seli na splet. Spletni dostop predstavlja priložnosti za povezovanje in učenje, vse bolj pa ogroža otroke in mladostnike zaradi spletnega nasilja.

Številke kažejo, da se je v več regijah med pandemijo povečalo spletno ustrahovanje. 44% otrok v Evropi, ki so doživeli spletno nasilje pred krizo COVID-19, poroča, da se je v času zaprtja tovrstno nasilje še povečalo.

Medtem ko se nasilje na spletu ne dogaja samo v šolskih prostorih, okoli šol in na poti v šolo in iz nje, mora formalno izobraževanje imeti ključno vlogo pri zagotavljanju znanja in spretnosti otrokom in mladim za prepoznavanje spletnega nasilja in zaščito pred njim v različnih oblikah, ne glede na to, ali ga izvajajo vrstniki ali odrasli.

Spodbujamo vas, da razširite ozaveščenost o tem pomembnem vprašanju ter ustvarite ali podprete lokalne dogodke in pobude, ki bodo potekali ob dnevu. Več informacij lahko najdete tudi na Unescovi posebni spletni strani.