Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek o pospešitvi postopkov za izvoz določenih proizvodov

Minister dr. Jože Podgoršek se je drugi dan obiska v Dubaju srečal z visokim predstavnikom ministrstva Združenih arabskih emiratov (ZAE) za podnebne spremembe in okolje Saifom Mohammedom Alsharo, med drugim pa si je ogledal tudi primer pridelave zelenjave s pomočjo hidroponike.
Minister Podgoršek z visokim predstavnikom ministrstva ZAE za podnebne spremembe in okolje Saifom Mohammedom Alsharo

Minister Podgoršek z visokim predstavnikom ministrstva ZAE za podnebne spremembe in okolje Saifom Mohammedom Alsharo | Avtor: MKGP

1 / 3

Minister dr. Jože Podgoršek se je v pogovorih z visokim predstavnikom ministrstva ZAE za podnebne spremembe in okolje Saifom Mohammedom Alsharo osredotočil na sodelovanje na področju kmetijskih in živilskih proizvodov ter na področje prenosa znanja, predvsem v smislu izmenjave strokovnjakov oziroma sodelovanja med strokovnimi inštitucijami. Minister Podgoršek mu je predstavil tudi stanje v kmetijstvu in živilstvu v Sloveniji ter mu predstavil podatke o viških oziroma potrebah pri določenih kmetijskih proizvodih. Slovenski strani je Alshara izpostavil pomembnost predstavitve slovenskih kmetijskih in živilskih proizvodov oziroma podjetij dubajskim poslovnim partnerjem, med drugim na ključnih sejmih, s čimer je možen preboj Slovenije na trg ZAE. V pogovoru sta sogovornika izmenjala tudi informacije o potrebnih administrativnih obveznostih za izvoz rdečega mesa, perutnine in mleka iz Slovenije. Dogovorila sta možnost hitre ureditve ustreznih certifikatov in dovoljenj za te proizvode, zato bo slovensko ministrstvo pospešilo aktivnosti na tem področju, da bodo podjetja lahko prisotna v ZAE s svojimi proizvodi.

Minister dr. Podgoršek si je ogledal tudi podjetje, ki se ukvarja s pridelavo zelenjave s tehnologijo hidroponike. Gre za poseben način gojenja rastlin v posebnih pogojih za to območje, kjer primanjkuje vode, je zelo vroče, pridelava pa je na puščavskem pesku. Gre za zanimiv primer izkoriščanja omejenih virov za pridelavo hrane.