Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan z Rantznovo o odličnem sodelovanju Slovenije in Nemčije na področju gospodarstva

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan in predsednica Slovensko-nemške gospodarske zbornice (AHK) Gertrud Rantzen, ki v teh dneh zaključuje svoj dolgoletni mandat, sta pozdravila visoko raven gospodarskih odnosov med Slovenijo in Nemčijo.
državni sekretar sedi za mizo, pogovor s sogovornico, v ozadju pano slovenskega predsedovanja

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je srečal s predsednico AHK Gertrud Rantzen | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Nemčija ostaja naš najpomembnejši zunanjetrgovinski partner. Z njo je bilo v lanskem letu realizirane kar 17 odstotkov vse blagovne in 15 odstotkov vse storitvene menjave Slovenije s tujino. Naša avtomobilska industrija, ki sicer ustvari 25 odstotkov vsega slovenskega izvoza, ter njena močna vpetost v nemške dobaviteljske verige, pa je pri tem še posebej pomembna. Prihodnost v tej panogi prinaša pospešeno digitalizacijo, izpopolnjevanje okolju prijaznejših pogonov in uvajanje naprednih storitev, s tem pa številne novosti in izzive. V tem smislu sta se sogovornika zavzela za še tesnejše povezovanje in izmenjavo znanj med slovenskimi in nemškimi podjetji.

Strinjala sta se, da je epidemija covida-19 v zadnjih dveh letih pomembno vplivala na obseg medsebojne trgovinske menjave. Čeprav so se podjetja odzvala dokaj hitro in upad gospodarske aktivnosti ni bil tako drastičen kot se je sprva pričakovalo, so se  razkrile vse slabosti obstoječega gospodarskega modela. Ob tem so se potrdila opozorila, da morajo evropska gospodarstva zmanjšati odvisnost od bolj oddaljenih trgov in dobaviteljev.

Državni sekretar dr. Raščan se je Rantznovi zahvalil za njen izjemen doprinos h krepitvi odnosov ter ji zaželel vse dobro v nadaljevanju njene poti in pri uresničevanju zasebnih ciljev na novi življenjski poti.