Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 31. oktobra 2021.

Potres

Ob 21.47 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic Urada za seizmologijo, Agencije republike Slovenije (RS) za okolje, zabeležili potres magnitude 1,4 v bližini Medvod, 14 km zahodno od Ljubljane. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (European macroseismic scale (EMS-98)). Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Medvod in okolice.

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 10.27 se je v ferati Ožarjeni kamen v Ukancu, občina Bohinj, zaplezal planinec. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj in združena ekipa Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP)-Gorske reševalne službe (GRS) Brnik so s helikopterjem Slovenske vojske (SV) nepoškodovanega planinca prepeljali v dolino.

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.14 je nad Vrtovinom, občina Ajdovščina, pohodnik zašel z markirane poti in se izgubil. Gorski reševalci GRS Tolmin enote Ajdovščina so izgubljenega pohodnika našli in ga pospremili do svojega avtomobila.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 10.34 je na Loški cesti v Žireh obolela oseba potrebovala pomoč. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Dobračeva kot prvi posredovalci so nudili pomoč oboleli osebi do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Škofja Loka.

Izpostava Novo mesto

Ob 10.16 so bili v gozd med naseljema Pribišje in Laze, občina Novo mesto, napoteni reševalci nujne medicinske pomoči Črnomelj in prvi posredovalci Občine Semič na pomoč oboleli osebi. Ob prihodu na kraj dogodka so ugotovili, da je oseba preminula. Prvi posredovalci so prenesli preminulo osebo iz gozda do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 9.54 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe HNMP prepeljala obolelo osebo iz Trbovelj v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so zavarovali pristanek in vzlet helikopterja.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 15.50 so na Liptovski ulici v Slovenskih Konjicah v naletu trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj in posuli absorbent po izteklih motornih tekočinah. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.27 je na cesti v vasi Poče, občina Cerkno, padel motorist in se poškodoval. Gasilci PGD Idrija in Cerkno so zavarovali kraj nesreče, do prihoda reševalcev NMP Idrija nudili pomoč poškodovanemu motoristu ter oprali cestišče. Poškodovanega motorista je helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe HNMP iz Brnika prepeljal v UKC Ljubljana

Izpostava Postojna

Ob 5.36 je na avtocesti med Postojno in Uncem osebno vozilo trčilo v ograjo, nakar je na vozilo naletelo še tovorno vozilo. V nesreči je bila ena oseba poškodovana in odpeljana v Zdravstveni dom (ZD) Postojna, kjer so jo dokončno oskrbeli. Gasilci PGD Postojna so zavarovali kraj dogodka, reševalcem nudili pomoč pri oskrbi poškodovane osebe, odklopili akumulatorje, na tovornem vozilu preprečili nadaljnje iztekanje goriva ter oprali cestišče.

Izpostava Ptuj

Ob 12.46 se je v naselju Kungota pri Ptuju, občina Kidričevo, osebno vozilo zaletelo v drevo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in preprečili nadaljnje iztekanje tekočin iz vozila. Reševalci NMP Ptuj so poškodovano osebo oskrbeli in prepeljali v UKC Maribor.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.06 sta na cesti Dravograd–Maribor, v naselju Zgornja Vižinga, občina Radlje ob Dravi, trčila osebno vozilo in motorno kolo. Pri tem se je motorist poškodoval. Gasilci PGD Radlje ob Dravi so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja, cestišče posuli z vpojnimi sredstvi in nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila. Reševalci Zdravstveno reševalnega centra (ZRC) Koroške - enota NMP Radlje ob Dravi so poškodovanca prepeljala v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 0.33 je v Ulici Jožeta Jame v Ljubljani zagorela vrtičkarska baraka. Požar v velikosti okoli 5 x 3 metrov so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana.

Ob 2.15 je v naselju Glinek, občina Škofljica, zagorelo v kuhinji stanovanjskega objekta. Požar, ki se je razširil na ostrešje, so pogasili gasilci PGD Škofljica, Lavrica, Pijava Gorica in Želimlje. Pri gašenju požara se je poškodoval gasilec in eno gasilsko vozilo.

Ob 11.44 so na Tacenski cesti v Ljubljani zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci GB Ljubljana in PGD Vižmarje Brod. Vidnega požara v dimniku krušne peči ni bilo več. Gasilci so s termovizijsko kamero pregledali okolico dimnika, izmerili prisotnost plinov, odstranili žerjavico iz krušne peči, prezračili prostore in pregledali tuljavo dimnika. Lastniku so odsvetovali uporabo krušne peči do strokovnega pregleda dimnika.

Izpostava Murska Sobota

Ob 2.36 je v naselju Prosenjakovci, občina Moravske Toplice, zagorela starejša nenaseljena stanovanjski objekt. Požar, ki je zajel objekt na površini okoli 60 kvadratnih metrov, so pogasili gasilci PGD Prosenjakovci, Moravske Toplice, Selo, Berkovci in Motvarjevci.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 12.50 je v Fiesi, občina Piran, gorel gozd. Posredovali so gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper, PGD Piran in Sečovlje, ki so na kraju ugotovili, da so požar že pogasili mimoidoči.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.39 je na Goriški cesti v Cerknem na pokopališču zagorela cipresa. Požar so pogasili gasilci PGD Cerkno.

Izpostava Postojna

Ob 10.01 so ob avtocesti v bližini naselja Povir, občina Sežana, gorele bale sena. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana in PGD Povir so pogasili goreče bale sena, jih premetali in požarišče izdatno zalili z vodo.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.25 je na Glavarjevi ulici v Ljubljani gorel zabojnik za plastiko. Požar, ki je uničil en zabojnik, drugega pa poškodoval, so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Brežice

Ob 21.28 je večji del mesta Brežice ostal brez dobave električne energije. Delavci Elektra Celje so tekom večera napako odpravili in ponovno zagotovili oskrbo z električno energijo vsem odjemalcem na tem območju.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 22.43 so v Obrtni ulici v Brežicah gasilci PGD Brežice nudili pomoč reševalcem NMP Brežice pri prenosu obolele osebe iz stanovanjske hiše do reševalnega vozila.

Izpostava Celje

Ob 22.20 je v Čopovi ulici v Celju iztekala voda v stanovanju. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so ob navzočnosti policije s tehničnim posegom vstopili v stanovanje ter ustavili iztekanje vode.

Izpostava Koper

Ob 20.59 so v Kreljevi ulici v Kopru gasilci JZ GB Koper s tehničnim posegom odprli vrata sanitarij, kjer se je nahajala neodzivna onemogla oseba. Osebo so reševalci prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Izpostava Maribor

Ob 7.46 so v Dvorjanah, občina Duplek, gasilci GB Maribor s pomočjo avtolestve razžagali in odstranili drevo, ki se je nevarno nagnilo nad streho stanovanjske hiše.

Izpostava Murska Sobota

Ob 2.06 so na Cvetkovi ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota iz okvarjenega dvigala v večstanovanjskem objektu s tehničnim posegom rešili ujeto osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/