Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. oktober 2021.

Nesreče v gorah

 Izpostava Kranj

Ob 13.11 je iz Ogradov proti Planini Jezerca v Stari Fužini, občina Bohinj, omahnil v globino planinec. Aktivirani so bili gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Bohinj. Planinec padca ni preživel. V dolino ga je prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z združeno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) -GRS na Brniku in dežurnim letalcem reševalcem GRS.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.37 sta pod Velikim Pelcem v Trenti, občina Bovec, obnemogla planinca zaprosila za pomoč. Aktivirani so bili gorski reševalci GRS Bovec. Nepoškodovana planinca je v dolino s helikopterjem prepeljala posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z združeno ekipo HNMP–GRS na Brniku.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.08 se je na vzletišču jadralnih padalcev Lijak nad Novo Gorico poškodoval jadralni padalec. Reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Nova Gorica so poškodovanca oskrbeli na kraju in nato prepeljali na nadaljnjo oskrbo v bolnišnico. Reševalci HRI MONG so nudili pomoč reševalcem NMP pri oskrbi in prenosu poškodovane osebe do reševalnega vozila.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 12.19 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo HNMP s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz Kočevja v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana. Kraj pristanka helikopterja v Kočevju so zavarovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kočevje.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 7.57 sta na dolenjski avtocesti v predoru Mali vrh, smer Ljubljana, občina Grosuplje, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Grosuplje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja na vozilih in posuli po vozišču razlite motorne tekočine. V nesreči je bila udeležena tudi nosečnica, katero so reševalci NMP UKC Ljubljana preventivno prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 13.29 sta na Cankarjevi cesti v Kamniku trčili osebni vozili. Gasilci PGD Kamnik so kraj nesreče zavarovali in očistili po vozišču razlite tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 15.52 je v Ulici 7. avgusta na Dobu, občina Domžale, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in očistili po vozišču razlite motorne tekočine. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.25 sta na Hrastu pri Jugorju v občini Metlika trčili osebni vozili. Gasilci PGD Črnomelj so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in nudili pomoč reševalcem NMP Črnomelj, ki so v nesreči poškodovani osebi oskrbeli na kraju in nato prepeljali na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico Novo mesto. Vozišče so očistili dežurni delavci cestnega podjetja iz Črnomlja.

 

Nesreče v železniškem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 12.31 sta v bližini naselja Dolnje Retje, občina Velike Lašče, trčila vlak in motorno kolo. Gasilci PGD Ribnica so zavarovali kraj nesreče, oskrbeli poškodovanega motorista do prihoda reševalcev NMP in s tehničnim posegom izvlekli motor izpod vlaka.

 

Požari v objektih

Izpostava Kranj

Ob 18.12 je na Tomšičevi ulici v Kranju zagorelo v zapuščenem objektu. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so požar pogasili, objekt prezračili in pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Ljubljana

Ob 12.11 se je na Glavičevi ulici v Mengšu zaradi nepopolnega izgorevanja kadilo iz stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Mengeš, Loka pri Mengšu in Topole so odstranili les iz kurilnice, prezračili prostore in počakali, da se je ohladila peč.

Ob 19.02 je na Poti na Rakovo jelšo v Ljubljani gorela baraka velikosti 2,5x4,5 metre. Gasilci GB Ljubljana in PGD Trnovo so požar pogasili, prekopali žarišča in s termovizijsko kamero pregledali območje. Na kraju je poleg policije bila prisotna tudi upraviteljica objekta, v katerem je imela več živali – mačk v oskrbi.

Ob 19.22 je na Ulici Malči Belčeve v Ljubljani gorela vrtna lopa. Posredovali so gasilci PGD Vič in GB Ljubljana, ki so požar pogasili. Lopa je uničena.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ptuj

Ob 8.36 je v Šolski ulici v Središču ob Dravi v gospodarskem poslopju zagorelo motorno kolo. Požar, ki je motor uničil, so pogasili gasilci PGD Središče in Obrež in nato prezračili zadimljene prostore.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Maribor

Ob 19.40 je prišlo na Kopališki ulici v Slovenski Bistrici do manjšega požara lesene klopi in koša za smeti v parku. Gasilci PGD Zgornja Bistrica so požar pogasili in s termovizijsko kamero preventivno pregledali okolico. O dogodku so bile obveščene vse pristojne službe.

Ob 19.51 so v Majcigerjevi ulici v Mariboru gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor in PGD Radvanje pogasili manjši požar odpadlega listja.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 13.19 so ob pomolu v Izoli gasilci GB Koper iz potopljene barke prečrpali vodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.02 je na Celovški cesti v Ljubljani voda v poslovno-stanovanjskem objektu zalila jašek dvigala. Gasilci GB Ljubljana so prečrpali okoli 15 kubičnih litrov vode.

Izpostava Trbovlje

Ob 6.25 je na Prešernovi cesti v Zagorju ob Savi v stanovanju večstanovanjskega objekta puščala voda. Gasilci PGD Zagorje - mesto so s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja ter zaprli vodo in očistili odtok.

 

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/