Skoči do osrednje vsebine

Teden mednarodnega prava v okviru 76. zasedanja GS Združenih narodov

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V okviru Šestega odbora Generalne skupščine Združenih narodov (GS ZN), ki deluje na področju progresivnega razvoja mednarodnega prava in njegove kodifikacije, je od 25. do 29. oktobra v New Yorku potekal Teden mednarodnega prava.

Slovenska delegacija pod vodstvom generalnega direktorja za mednarodno pravo in zaščito interesov dr. Marka Rakovca je aktivno sodelovala na razpravah o aktualnih temah mednarodnega prava, vodila dialog pravnih svetovalcev EU in ZDA ter izvedla številne bilateralne pogovore, vključno z glavnim pravnim svetovalcem Združenih narodov Miguelom de Serpa Soaresom.

Jedrni del tedna mednarodnega prava je obravnava poročila Komisije za mednarodno pravo (KMP), ki je razdeljena na tri sklope. Slovenija je v okviru prvega sklopa podprla delo KMP glede zaščite atmosfere, predstavila predloge v zvezi s Priročnikom za začasno uporabo KMP in poudarila pomen sodelovanja KMP z drugimi mednarodnimi telesi ter pomen uravnoteženosti spolov v KMP. V okviru drugega sklopa se je Slovenija zavzela za bolj sistemski pristop na področju imunitet državnih uslužbencev v tuji kazenski jurisdikciji ter v kontekstu razprave o dvigovanju morske gladine omenila prizadevanja za večstranski, poglobljen pristop in nove rešitve, ob upoštevanju pravne varnosti in predvidljivost. V okviru tretjega sklopa je Slovenija izrazila strinjanje z delom posebnega poročevalca na področju teme vprašanja nasledstva držav v razmerju do odgovornosti države glede predlaganih institutov in osnutkov členov o različnih vrstah reparacij pri temi ter pri temi splošna pravna načela izpostavila težnjo po poenotenju terminologije.

Slovenija je, kot predsedujoča Svetu Evropske unije, vodila tudi vsakoletni dialog pravnih svetovalcev EU in ZDA, na katerem so pravni svetovalci držav članic EU, predstavniki institucij EU in predstavniki pisarne glavnega pravnega svetovalca ZDA, razpravljali o aktualnih temah mednarodnega prava.

Med tednom mednarodnega prava je tradicionalno potekala tudi razprava v Generalni skupščini Združenih narodov o poročilu Meddržavnega sodišča ter dialog s predsednico sodišča, sodnico Joan Donoghue.

Ob robu zasedanja šestega odbora je Slovenija izvedla številne bilateralne pogovore, vključno s pogovorom z glavnim pravnim svetovalcev Združenih narodov, Miguelom de Serpa Soaresom, pisarno ZN za oceane in pravo morja in z glavno pravno svetovalko Mednarodnega odbora Rdečega križa, dr. Cordulo Droege.