Skoči do osrednje vsebine

Konferenca The Odesa Debate o napredku Ukrajine pri približevanju evropskim vrednotam in normam

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je med 27. in 29. oktobrom 2021 mudil na obisku v Ukrajini. Sodeloval je na mednarodni konferenci "The Odesa Debate" in ob robu konference opravil več dvostranskih srečanj. V razpravi o viziji miru in blaginje v Ukrajini je pohvalil že dosežen napredek, ki Ukrajino približuje evropskim vrednotam in normam, ter poudaril pomen nadaljnje krepitve gospodarske in socialne odpornosti.

Na uvodnem panelu drugega dne konference o družbeno-ekonomski stabilnosti, varnosti in blaginji Ukrajine v prihodnjem desetletju, je državni sekretar dr. Raščan posebej izpostavil mlade in se zavzel za krepitev njihove udeležbe pri izgradnji demokratičnih vrednot v družbi. Zagotovil je nadaljnjo podporo Slovenije in poudaril sodelovanje Slovenije v programu U-LEAD (Ukraine – Local Empowerment, Accountability and Development Programme) na področju decentralizacije. Pred načrtovanim vrhom Vzhodnega partnerstva decembra v Bruslju se je zavzel za uspešno izvedbo dogodka, ki bi tlakoval pot ambiciozni politiki partnerstva v prihodnje. 

Mednarodna konferenca Odesa Debate, ki je letos v German Marshall Fund organizaciji potekala četrtič, je namenjena spodbujanju dialoga med ukrajinskimi in transatlantskimi sogovorniki z namenom iskanja odgovorov na najbolj pereče družbeno-ekonomske in varnostne izzive v Ukrajini. V središču letošnje izvedbe konference je bila razprava o pogledih na prihodnost izgradnje miru in blaginje v Ukrajini, s poudarkom na evropski in evroatlantski perspektive Ukrajine. To Slovenija še zlasti podpira kot predsedujoča Svetu EU.

Ob robu konference je državni sekretar dr. Raščan opravil več dvostranskih srečanj, med drugim z vodjo EU Delegacije v Ukrajini Mattijem Maasikasom, s prvo namestnico predsednika vlade Ukrajine Olgo Stefanišino  in prvo namestnico zunanjega ministra Emino Džaparovo. Osrednje teme dvostranskih pogovorov so bile krepitev političnega in gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Ukrajino, odnosi EU-Ukrajina ter priprave na decembrski vrh Vzhodnega partnerstva.