Skoči do osrednje vsebine

Komemorativne slovesnosti ob dnevu spomina na mrtve na vojnih grobiščih v Sloveniji in tujini

Uprava Republike Slovenije za vojaško dediščino v sodelovanju s Protokolom Republike Slovenije, drugimi organi in organizacijami ob dnevu spomina na mrtve organizira številne komemorativne slovesnosti ter polaganja vencev na vojnih grobiščih v Sloveniji in na grobiščih slovenskih žrtev v sosednjih državah.

Državne delegacije vence polagajo na več kot 20 lokacijah v Sloveniji, 54 lokacijah na avstrijskem Koroškem, štirih lokacijah v drugih krajih Avstrije, 16 lokacijah na Tržaškem in Goriškem, devetih krajih v Benečiji, treh lokacijah na Hrvaškem in v taborišču Šarvar na Madžarskem. Vojaška atašeja bosta venec položila tudi pred spominski plošči padlih Slovencev v prvi svetovni vojni na Poljskem in v Ukrajini. 

V ponedeljek, 1. novembra, bo ob 11. uri potekala osrednja slovesnost ob dnevu spomina na mrtve pred Spomenikom vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanimi žrtvami na Kongresnem trgu v Ljubljani. Venec bo pred spomenik položil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Slovesnosti se bodo udeležili predsednik Državnega zbora Republike Slovenije, predsednik Vlade Republike Slovenije, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije, načelnik Generalštaba Slovenske vojske in generalni direktor policije.

Ob vencu v barvah slovenske zastave stojita gardista Slovenske vojske.

Polaganje vencev z vojaškimi častmi | Avtor: Monika Sušanj