Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na simpoziju Savica 2021

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je v video nagovoru na simpoziju Savica 2021 poudaril aktivnosti slovenskega predsedovanja na področju raziskav in znanosti.
državni sekretar sedi, za njim zastave, gleda v kamere

Državni sekretar dr. Raščan na simpoziju Savica 2021 o pomenu transatlanskega sodelovanja na področju raziskav in znanosti | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Washingtonu je potekal mednarodni znanstveni simpozij Savica 2021, ki so se ga udeležili predavatelji elitnih ameriških univerz. Udeležence simpozija je z preko avdio-video povezave nagovoril državni sekretar dr. Stanislav Raščan, ki je poudaril pomen transatlanskega sodelovanja na področju raziskav in znanosti. Izpostavil je tudi napore slovenskega predsedstva na področju krepitve Evropskega raziskovalnega prostora, kot programa Obzorje Evropa (Horizon Europe). 

Predavatelji so v predavanjih prikazali originalne pristope v borbi proti covidu-19 in najnovejše rezultate raziskav. Nekatera spoznanja in vzpodbudni rezultati obetajo razvoj protivirusnih zdravil, ki so že v poznih fazah testiranja.

Simpozij, ki sta ga soorganizirala Veleposlaništvo RS v Washingtonu in Kemijski inštitut iz Ljubljane, je s svojim programom sledil prioritetam slovenskega predsedovanja Svetu EU. Poleg izmenjave mnenj slovenskih in tujih strokovnjakov sta bila pomemben del dogodka tudi mreženje in krepitev sodelovanja med raziskovalci na obeh straneh Atlantika.