Skoči do osrednje vsebine

Odločitve z 99. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

Vlada je na 99. seji obravnavala in sprejela dve točki s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Predlog uredbe o izvajanju javne svetovalne službe v čebelarstvu

Vlada je izdala Uredbo o izvajanju javne svetovalne službe v čebelarstvu za obdobje od 1. januarja 2022 do 31. decembra 2028, ki bo objavljena v Uradnem listu Republike Slovenije.

Uredba je koncesijski akt za podelitev koncesije za opravljanje javne službe svetovanja v čebelarstvu (v nadaljnjem besedilu JSSČ) za omenjeno obdobje na podlagi določil Zakona o kmetijstvu ter Zakona o gospodarskih javnih službah.

Sedanje koncesijsko obdobje se izteče konec leta 2021. V uredbi je določen predmet in območje koncesije, pogoji za izvajalca JSSČ, merila za izbiro koncesionarja-izvajalca koncesije, začetek in čas trajanja koncesije, način izbire koncesionarja, vsebino koncesijske pogodbe, finančne določbe ter način poročanja, letni program, način nadzora nad izvajanjem nalog in prenehanje koncesije. Sestavina uredbe je tudi Večletni program dela javne svetovalne službe v čebelarstvu za obdobje od 1. 1. 2022 do 31. 12. 2028.

Predlog sklepa Sveta o stališču, ki se v imenu Evropske unije zastopa v svetu članic Mednarodnega sveta za oljke (IOC), o trgovinskem standardu za oljčna olja in olja iz oljčnih tropin

Vlada je sprejela stališče RS k Predlogu sklepa Sveta o stališču, ki se v imenu Evropske unije zastopa v svetu članic Mednarodnega sveta za oljke (IOC), o trgovinskem standardu za oljčna olja in olja iz oljčnih tropin.  Sklep, ki ga bo sprejel svet članic IOC na 114. zasedanju 25. novembra 2021, bo dopolnil trgovinske standarde, ki se uporabljajo za oljčna olja in olja iz oljčnih tropin, v zvezi z:

  • vključitvijo drevesa odločanja o mejni vrednosti linolenske kisline med 1,00 in 1,40 %;
  • revizijo drevesa odločanja za oljčna olja in rafinirana oljčna olja;
  • revizijo drevesa odločanja za surova in rafinirana olja iz oljčnih tropin;
  • vključitvijo metode za določanje vsebnosti etanola/metanola v deviških oljčnih oljih na seznam metod z referenčno oznako COI/T.20/Doc. številka 36, kar pa ne vpliva na zakonodajo EU, ker ti parametri ne spadajo na področje pristojnosti EU.

Sklep bo vplival na pravo EU, saj bodo zaradi njega potrebne spremembe Uredbe Komisije (EGS) številka 2568/91 o značilnostih oljčnega olja in olja iz oljčnih tropin ter o ustreznih analiznih metodah.

Predvideni akti bodo zavezujoči po mednarodnem pravu v skladu s členom 20(3) Sporazuma in lahko odločilno vplivajo na vsebino zakonodaje EU, in sicer na delegirane in izvedbene akte na podlagi Uredbe (EU) številke 1308/2013 glede tržnih standardov za oljčno olje. V skladu s členom 75(5)(e) Uredbe (EU) številka 1308/2013 tržni standardi namreč upoštevajo standardna priporočila, ki jih sprejmejo mednarodni organi.