Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan o pomembnosti sodelovanja EU in Kitajske

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je kot uvodni govorec nastopil na tretji razpravi Evropska unija - Kitajska, ki je potekala pod sloganom "Oblikovanje prihodnjih odnosov EU-Kitajska".
državni sekretar sedi za mizo

Dr. Stanislav Raščan je v uvodnem nagovoru poudaril pomen odnosov med Evropsko unijo in Kitajsko | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

V uvodnem nagovoru na razpravi, ki je potekala v okviru Univerze za mednarodne študije v Šanghaju, je preko avdio-video povezave dr. Raščan poudaril pomen odnosov med Evropsko unijo in Kitajsko. Ta je postala največji trgovinski partner Evropske unije.

Dejal je, da je takšno sodelovanje pomembno pri izpolnjevanju zavez trajnostnega razvoja - Agende 2030, in borbi proti podnebnim spremembam. Prav tako je poudaril pomembno vlogo Kitajske pri soočanju z regionalnimi izzivi, kot so razmere v Afganistanu, Mjanmaru, Afriki, Severni Koreji in na Bližnjem Vzhodu.

V svojem nastopu je potrdil večplastni pristop Evropske unije do Kitajske, v skladu s katerim je slednja istočasno partner, ekonomski konkurent in sistemski tekmec. Predstavil je tudi novo evropsko strategijo do Indo-pacifiške regije, ki je usmerjena v zagotavljanje, na pravilih temelječe mednarodne ureditve, poštenih pogojev za trgovanje in naložbe, reciprocitete ter krepitve odpornosti.