Skoči do osrednje vsebine

287. dopisna seja Vlade Republike Slovenije

Vlada je na današnji dopisni seji z dopolnitvijo Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT lekarnam omogočila, da lahko začnejo že jutri z izdajanjem testov za samotestiranje za vse učence, dijake in študente. Sprejela je tudi odgovor na zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti nekaterih pravnih aktov.

Vlada dopolnila Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2

Vlada je sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 in s tem omogočila več časa za prevzem dodatnih testov za samotestiranje in organizacijo dodatnih testiranj s testi HAG pri izvajalcih zdravstvene dejavnosti.

Vlada je z dopolnitvijo odloka lekarnam omogočila, da z izdajanjem testov za samotestiranje za vse učence, dijake in študente lahko pričnejo že jutri, 29. oktobra 2021.

Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije.

Vir: Ministrstvo za zdravje

Vlada sprejela odgovor na zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti nekaterih pravnih aktov

Vlada Republike Slovenije je sprejela odgovor na zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti nekaterih pravnih aktov.

Vlada v odgovoru zavrača očitke predlagatelja in zaključuje, da so zatrjevane neskladnosti z Ustavo Republike Slovenije neutemeljene in da je ravnala v skladu z načelom pravne države, na podlagi nujnih razlogov in po načelu sorazmernosti uvedenega ukrepa.

Vlada je sprejela odgovor na zahtevo za oceno ustavnosti in zakonitosti naslednjih pravnih aktov:

  • Odloka o načinu ugotavljanja izpolnjevanja pogojev prebolevnosti, cepljenosti in testiranja v zvezi z nalezljivo boleznijo COVID-19 (Uradni list RS, številka 126/21),
  • 2. člena, prvega in drugega odstavka 5. člena, 6. člena, prvega in drugega odstavka 7. člena ter tretjega in sedmega odstavka 8. člena Odloka o načinu izpolnjevanja pogojev prebolevnosti, cepljenosti in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 (Uradni list RS, številka 147/21, 149/21 in 152/21),
  • prvega stavka drugega odstavka 3. člena Odloka o začasni omejitvi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2 (Uradni list RS, številka 129/21, 132/21, 135/21, 140/21, 146/21 in 149/21).

Vlada v odgovoru ugotavlja, da je ravnala v skladu z zakonodajo s področja nalezljivih bolezni, varstva osebnih podatkov in tudi z Ustavo RS, pri tem pa je na zakonit in ustavnopravno dopustni način zasledovala in uresničevala ustavnopravni cilj varovanja javnega zdravja v skladu z 51. členom Ustave RS. Vlada ustavnemu sodišču predlaga, naj ob upoštevanju navedenega primarno zahtevo zaradi neizkazovanja aktivne legitimacije zavrže, podrejeno pa ugotovi, da so izpodbijani odloki v skladu z zakonom in z Ustavo Republike Slovenije.

Vir: Ministrstvo za zdravje