Skoči do osrednje vsebine

Zaključen javni razpis za sofinanciranje nakupa tehnične opreme posrednikom pri razdeljevanju donirane hrane

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je tudi letos objavilo javni razpis za sofinanciranje nakupa tehnične opreme posrednikom pri razdeljevanju donirane hrane. Skupna višina sredstev, namenjena za sofinanciranje nakupa tehnične opreme je znašala do 50.000 eurov. Vloženo je bilo 13 pravočasnih vlog, dve vlogi nista bili vloženi v skladu z razpisno dokumentacijo. Sredstva v višini 36.508,04 evrov so bila izplačana 10 upravičencem, en upravičenec ni vložil zahtevka. Minister dr. Jože Podgoršek je ob tem izrazil zadovoljstvo, da lahko MKGP na tem pomembnem področju tranjostnega razvoja izvaja aktivnosti in pomaga pri zmanjševanju presežkov hrane in njenim zavržkom.
Dve osebi na tržnici

Skupna višina sredstev, namenjena za sofinanciranje nakupa tehnične opreme je znašala do 50.000 eurov. | Avtor: Nea Culpa

Z doniranjem hrane se podpira boj proti pomanjkanju hrane, hkrati pa prispeva tudi zmanjšanje količin presežkov hrane. Tako je Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano tudi letos objavilo javni razpis za sofinanciranje nakupa tehnične opreme posrednikom pri razdeljevanju donirane hrane. Presežno hrana je mogoče prerazdeliti, če je primerna za prehrano ljudi in izpolnjuje vse zahteve glede varnosti živil, kot so določene s pravili EU o varnosti živil in informacijah o živilih za potrošnike ter zadevnimi nacionalnimi pravili.

V Sloveniji se po podatkih Slovenske Karitas, Zveze Lions klubov Distrikt-129 Slovenija, Rdečega križa Slovenije in Slovenske filantropije na leto razdeli okoli 1400 ton presežne hrane. To hrano prejema več kot 11.500 ljudi. Hrana je donirana iz več kot 110 trgovin po Sloveniji in nekaterih drugih lokalov ter institucij. Pri razdeljevanju sodeluje okoli 300 ljudi.

Zato je Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v Uradnem listu RS objavilo javni razpis za sofinanciranje nakupa tehnične opreme posrednikom pri razdeljevanju donirane hrane. Skupna višina sredstev, namenjena za sofinanciranje nakupa tehnične opreme posrednikom pri razdeljevanju donirane hrane je znašala do 50.000 eurov. Vloženo je bilo 13 pravočasnih vlog. Dve vlogi nista bili vloženi v skladu z razpisom in razpisno dokumentacijo, zato je bilo obravnavano 11 vlog. Sredstva v višini 36.508,04 evrov so bila izplačana 10 upravičencem, en upravičenec ni vložil zahtevka. 

Sredstva so prejeli:

  • Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote
  • Društvo varnega zavetja Pomurja              
  • Javni zavod Spotur Slovenj Gradec                     
  • Javni zavod Socio Celje                            
  • Nadškofijska Karitas Maribor
  • Rdeči križ Slovenije – območni zavod (OZ) Ajdovščina
  • Rdeči križ Slovenije – OZ Koper
  • Rdeči križ Slovenije - OZ Novo mesto
  • Škofijska Karitas Ljubljana
  • Škofijska Karitas Murska Sobota          

Najvišji odobren znesek sofinanciranja je znašal do 7435,92 evrov.