Skoči do osrednje vsebine

Konstruktivno vzdušje na prvem političnem trialogu o reviziji mandata agencije Europol

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je danes v Bruslju kot predsedujoči Svetu EU za notranje zadeve v imenu Sveta EU vodil prvi sestanek v sklopu medinstitucionalnih pogajanj o reviziji mandata agencije Europol.

V okviru pogajanj, ki so se začela z današnjim političnim trialogom, bosta Svet EU in Evropski parlament skušala uskladiti besedili predlogov za spremembo uredbe o Europolu in spremembo uredbe o Schengenskem informacijskem sistemu, ki agenciji Europol daje večje pristojnosti predvsem pri raziskavah in inovacijah, ravnanju z velikimi nabori podatkov in sodelovanju s tretjimi državami.

Fotografija dvorane v kateri poteka zasedanje

Sestanek v sklopu medinstitucionalnih pogajanj o reviziji mandata agencije Europol | Avtor: MNZ

1 / 2

Prvi trialog, na katerem sta poleg ministra Hojsa sodelovala tudi pristojni poročevalec Evropskega parlamenta Javier Zarzalejos in komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson, je potekal v konstruktivnem vzdušju. Minister Hojs in poročevalec Zarzalejos sta določila tudi intenziven urnik sestankov na tehnični in politični ravni do konca leta, na katerih želimo doseči uravnotežen dogovor. »Stališči inštitucij sta si glede številnih vprašanj zelo blizu, pri nekaterih pa se stališči precej razlikujeta in bo za dosego kompromisa treba vložiti še precej napora. Kljub temu verjamem, da je možno doseči politični dogovor do konca leta,« je bil optimističen minister Hojs.

Minister Hojs sedi za mizo in mikrofonom

Minister Hojs med zasedanjem | Avtor: MNZ

1 / 2