Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar mag. Peter Geršak na zasedanju digitalno najnaprednejših evropskih držav: »Zagotoviti moramo nemoten dostop do digitalne infrastrukture«

  • Služba Vlade Republike Slovenije za digitalno preobrazbo
Državni sekretar mag. Peter Geršak se je danes v Luksemburgu udeležil srečanja ministrov držav skupine D9+. V svojem nastopu se je med drugim zavzel za zmanjšanje digitalnega razkoraka v državah članicah EU.
Državni sekretar Peter Geršak na srečanju ministrov držav skupine D9+

Državni sekretar Peter Geršak na srečanju ministrov držav skupine D9+ | Avtor: Vlada Velikega vojvodstva Luksemburga

1 / 3

Državni sekretar Peter Geršak je v svojem nastopu poudaril pomen pospešitve razvoja digitalne družbe v Evropski uniji z namenom izkoriščanja razvojnih priložnosti informacijsko-komunikacijskih tehnologij za izboljšanje kakovosti življenja vseh državljanov Unije. Predstavil je tudi dosedanje dosežke predsedovanja Slovenije na področju digitalizacije in stanje pri obravnavi zakonodajnih aktov.

Pandemija covida-19 nam je po mnenju Petra Geršaka pokazala, kako resnično pomembna je dobra povezljivost. »V teh ključnih časih je bila povezljivost ključni dejavnik dela na daljavo, e-učenja in spletnih družbenih komunikacij. Zato moramo takoj obravnavati vprašanje digitalnega razkoraka, namreč 15 % ljudi v Evropi še vedno nima dostopa do visokohitrostnega interneta. Naš cilj mora biti, da vsem državljanom EU zagotovimo razpoložljivost digitalne infrastrukture in nemoten dostop do nje, potrebne kompetence in spretnosti za njeno upravljanje ter, z jasno komunikacijo, zaupanje v digitalne rešitve,« je ob tem poudaril državni sekretar.

Digitalna preobrazba je skupaj z zelenim prehodom eden od dveh ključnih elementov gospodarske prenove EU. Cilj, da bi Evropa postala okolju prijaznejša, digitalna in odpornejša ter kibernetsko varna, vključuje vodenje digitalne preobrazbe, zlasti na področju podatkov, tehnologije in infrastrukture. Posebej pomembni pri tem so dobra povezljivost in enakopravna dostopnost digitalnih storitev ter kompetenc za vse državljanke in državljane Unije, ustrezni delovni pogoji ter razvoj umetne inteligence. Poleg tega si prizadevamo postati družba, ki je odporna proti kibernetskim in hibridnim grožnjam.

Ob robu zasedanja se je Peter Geršak na dvostranskem srečanju sestal z estonskim ministrom za digitalizacijo Andresom Suttom, s katerim sta spregovorila o izkušnjah na področju digitalizacije storitev javne uprave.

Skupina D9+ je ministrska skupina digitalno naprednih držav EU, ki spodbuja izvajanje in izmenjavo najboljših praks na področju digitalizacije. V skupini so Nizozemska, Belgija, Španija, Irska, Luksemburg, Portugalska, Poljska, Švedska, Finska, Danska, Češka in Estonija.