Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Irgolič se je udeležil medijskega dogodka ob predstavitvi projekta Glamur

Državni sekretar na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleš Irgolič je s kratkim uvodnim nagovorom pozdravil udeležence medijskega dogodka na temo slovensko-avstrijskega projekta sodelovanja »GlaMUR – užitek ob reki« in predstavitve knjige »Zgodbe iz kuhinje«, ki je potekal v avstrijskem Lorberplatzu. Projekt je delno sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v okviru ukrepa LEADER slovenskega Programa razvoja podeželja 2014-2020.

Namen projekta je predstaviti prvine kulinarike ob reki Muri onkraj meje. Pod okriljem projekta »GlaMUR – užitek ob reki« je namreč povezanih preko 200 lokalnih ponudnikov iz 19 občin iz Slovenije in sosednje Avstrije, katerih je skupen cilj promocija raznolike turistične, kulinarične in druge ponudbe tega pestrega območja ob reki Muri. Državni sekretar je v uvodnem nagovoru povedal: »Projekt GlaMUR je projekt sodelovanja med slovenskimi in avstrijskimi deležniki, in kot takšen je primer dobre prakse čezmejnega sodelovanja lokalnih ponudnikov proizvodov in storitev na področjih lokalne oskrbe s hrano, turizma in rokodelstva. Predvsem je to projekt, ki krepi sodelovanje pri promociji in trženju lokalnih proizvodov.« V Sloveniji GlaMUR sodeluje z lokalnima akcijskima skupinama LAS Ovtar in LAS Prlekija.

Projekt je delno sofinanciran iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja v okviru ukrepa LEADER slovenskega Programa razvoja podeželja 2014-2020, kjer je ključen pristop »od spodaj navzgor« in ga naslavljamo z izrazom LEADER/CLLD. Slednji se navezuje na »lokalni razvoj, ki ga vodi skupnost«. Sredstva LEADER/CLLD predstavljajo združevanje sredstev več strukturnih skladov, ki so dodeljena v upravljanje lokalnim območjem, to je lokalnim akcijskim skupinam in s čimer se lokalnemu prebivalstvu omogoča, da aktivno odloča o prioritetah in ciljih lokalnega razvoja. Cilj pristopa LEADER/CLLD pa je spodbujanje socialne vključenosti, zmanjševanje revščine in gospodarski razvoj, s poudarkom na pospeševanju lokalnega razvoja podeželskih, urbanih in ribiških območij. »Pristop LEADER/CLLD s svojo širino možnosti omogoča izvedbo raznovrstnih projektov, ki združujejo in povezujejo različne sektorje in deležnike na lokalnem območju in tudi širše ter tako omogočajo celosten pristop k izvedi operacije, ki pa ima tako v prostoru večji in predvsem dolgoročen učinek,« je v zvezi s tem še povedal državni sekretar.

V okviru predstavitve projekta pa je bila predstavljena tudi knjiga z naslovom »Zgodbe iz kuhinje«, kjer so predstavljeni kuharski recepti, slike in zgodbe ljudi, njihove izkušnje, delo in življenje ob reki Muri. Knjiga je napisana v dveh jezikih in predstavlja območje, ki znova odkriva svoje skupne korenine.