Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 26. oktobra 2021.

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Postojna

Ob 11.31 je pri naselju Beka, občina Hrpelje-Kozina, delavec na gradbišču padel z gradbenega odra in obležal neodziven. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Materija so skupaj z delavci na gradbišču ponesrečenega oživljali do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP). Oživljanje je bilo neuspešno.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.31 se je na območju Bistre, občina Črna na Koroškem, pri spravilu lesa poškodoval gozdar. Na težko dostopnem trenu so posredovali reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Koroške, ki so poškodovanemu imobilizirali poškodovano nogo ter ga s pomočjo vrvne tehnike izvlekli do ceste, od koder so ga s pomočjo nosil transportirali do reševalcev Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem. Poškodovanca so reševalci prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Slovenj Gradec.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Ljubljana

Ob 13.29 je posredoval helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) na Brniku v Kočevju, od koder je odpeljal obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 19.24 so v naselju Nova gora v občini Litija gasilci PGD Gabrovka oživljali obolelo osebo do prihoda reševalcev NMP in še med potjo proti UKC Ljubljana.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 15.09 sta na Cesti krških žrtev v Krškem trčili osebni vozili. Pri tem se nihče od udeležencev ni telesno poškodoval. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so ustrezno zavarovali kraj dogodka in na vozilih odklopili bateriji.

Izpostava Ljubljana

Ob 16.03 so gasilci PGD Litija posredovali na Grbinski cesti v Litiji, kjer je osebno vozilo zapeljalo s cestišča. Vozilo so izvlekli na cestišče, v nesreči pa ni bilo poškodovanih.

Ob 17.24 je na cesti Zagorje–Litija, občina Litija, osebno vozilo zapeljalo s ceste in se prevrnilo na bok. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili na kolesa, odklopili akumulator ter posuli iztekle motorne tekočine. Reševalci NMP Litija so eno osebo pregledali, ki pa ni potrebovala nadaljnje oskrbe.

Ob 18.08 je reševalno vozilo povozilo dve srni na cesti v Goriči vasi v občini Ribnica. Posredovali so gasilci PGD Ribnica, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilu ter posuli in počistili razlite motorne tekočine na cestišču.

Izpostava Maribor

Ob 16.00 je na Trgu vstaje v Rušah, voznik z osebnim vozilom zapeljal v potok. Do prihoda gasilcev se je voznik rešil iz vozila. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor so z dvigalom dvignili vozilo iz potoka na cestišče in odklopili akumulator.

Izpostava Murska Sobota

Ob 11.34 sta v naselju Podgrad, občina Gornja Radgona trčili osebni vozili. Gasilci PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom odklopili akumulator ter nudili pomoč reševalcem NMP Gornja Radgona, policiji in vlečni službi. Poškodovano osebo so reševalci odpeljali v SB Murska Sobota.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.09 je na cesti Velike Dole–Log pri Žužemberku, občina Trebnje, osebno vozilo zapeljalo s cestišča, se prevrnilo in obstalo na strehi. Gasilci PGD Trebnje so zavarovali kraj dogodka, vozilo postavili na kolesa, odklopili akumulator ter posuli iztekle motorne tekočine. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Ptuj

Ob 20.04 je v Svetincih, občina Destrnik, osebno vozilo zapeljal s cestišča in trčilo v drevo. Gasilci PGD Ptuj so zavarovali kraj dogodka, dve osebi s tehničnim posegom rešili iz vozila, iztekle motorne tekočine posuli z vpojnimi sredstvi ter nudili pomoč reševalcem NMP Ptuj in Lenart. Poškodovani osebi sta bili prepeljani v UKC Maribor.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 17.39 je v naselju Zapotok, občina Ig, gorelo ostrešje samostojnega stanovanjskega objekta. Gasilci PGD Golo, Ig in Škrilje so požar na ostrešju pogasili.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.07 je v naselju Veržej v istoimenski občini zagorelo v prostorih Rokodelskega centra. Gasilci PGD Veržej so požar pogasili in prezračili prostore.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.34 je v naselju Anhovo v občini Kanal zagorela stanovanjska hiša. Gasilci PGD Kanal in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so objekt, ki ga je ogenj zelo poškodoval pogasili in požarišče pregledali s termovizijsko kamero. V požaru je umrla ena oseba, drugo pa so oskrbeli reševalci NMP Nova Gorica in jo z reševalnim vozilom prepeljali v SB Šempeter pri Gorici.

Izpostava Novo mesto

Ob 19.10 so v Zajčjem vrhu pri Stopičah, občina Novo mesto, gorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Dolž so pogasili požar, prezračili prostore, očistili dimnik ter opravili pregled s termovizijsko kamero.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.26 so na Koroški cesti na Muti zagorele saje v dimniku. Požar se je že razširil okoli dimnika. Gasilci PGD Muta so požar pogasili, s termovizijsko kamero pregledali prostore in dimnik ter prezračili prostore.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Kranj

Ob 18.56 so v Hrašah pri Preddvoru, občina Preddvor, nenadzorovano goreli odpadki, na površini okoli 10 kvadratnih metrov. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Kranj so požar pogasili.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 12.37 so gasilci PGE Celje preventivno pregledali prostore stanovanjske hiše v Kasazah v občini Žalec in zaznali uhajanje plina na kurilni napravi. Lastnikom so prepovedali uporabo le te.

  

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 8.37 so se na potoku Bezinščica v občini Slovenske Konjice, pojavili madeži pene. Gasilci PGD Slovenske Konjice so naredili ogled kraja in ugotovili, da se pojavljajo madeži v dolžini enega kilometra. Obveščene so bile pristojne službe, ki bodo naredile analizo vzorcev.

Ob 9.13 je na Savinjski cesti v Nazarjah prišlo do okvare priklopnika na delovnem stroju iz katerega je iztekalo hidravlično olje po cestišču. Posredovali so gasilci PGD Nazarje, ki so zavarovali kraj dogodka, odstranili prikolico s cestišča in z vpojnim sredstvom posuli in očistili razlito olje.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Ljubljana

Ob 18.22 je na Poti v Jele v občini Borovnica občan naletel na ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Gorenjske in Ljubljanske regije sta identificirala, da gre za italijansko ročno bombo Breda, kalibra 65 mm. Ker je bila bomba v slabem stanju in brez varovanja, so bombo prenesli na bližnji travnik ob potoku Borovniščica, kjer so jo uničili.

Izpostava Postojna

Ob 10.18 je v gozdu pri naselju Gora, občina Cerknica, krajan naletel na ročno bombo italijanske izdelave iz obdobja II. svetovne vojne ter 6 nabojev kalibra 6,5 mm. Pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Gorenjske in Ljubljanske regije sta nevarno sredstvo uničila na kraju najdbe.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 6.55 so v Miklošičevi ulici v Celju gasilci PGE Celje nudili pomoč nepokretni osebi, ki je padla s postelje.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.41 so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana na Mazijevi ulici v Ljubljani s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je že dva dni na tleh ležal nepoškodovani stanovalec. Reševalci NMP RP Ljubljana so ga preventivno prepeljali v bolnišnico.

Ob 11.55 so gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom vstopili v stanovanje v Rožni dolini cesta VI. v Ljubljani in nudili pomoč starejši osebi, ki so jo pregledali še reševalci NMP.

Ob 12.00 je iztekala voda iz tretjega nadstropja večstanovanjske hiši na Bilečanski ulici v Ljubljani. Gasilci GB Ljubljana so ob prihodu pregledali stanovanje.

Izpostava Maribor

Ob 18.46 so na Partizanski cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor s tehničnim posegom odprli stanovanje, v katerem se je nahajala obolela oseba. Nudili so pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu osebe do reševalnega vozila.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/