Skoči do osrednje vsebine

Sestanek generalnih direktorjev za teritorialno kohezijo

  • Ministrstvo za okolje in prostor
V okviru predsedovanja Slovenije Svetu EU je včeraj potekal redni sestanek generalnih direktorjev za teritorialno kohezijo, ki ga je vodil generalni direktor Direktorata za prostor, graditev in stanovanja na Ministrstvu za okolje in prostor Georgi Bangiev. Na sestanku so se generalni direktorji seznanili z aktivnostmi namenjenim komuniciranju in izvajanju Teritorialne agende 2030, sprejeti v decembru 2020.

V sklopu komuniciranja Teritorialne agende 2030, je bil glavni poudarek na prenovljeni skupni spletni strani, ki je osrednja točka za informiranje o dogodkih in načinu izvajanja agende skozi aktivnosti, pristope in projekte na evropski, nacionalni ter regionalni in lokalni ravni. Neposredni instrument izvajanja Teritorialne agende so pilotne aktivnosti. Poleg pregleda izvajanja šestih pilotnih aktivnosti, sta bili podrobneje predstavljeni dve pilotni aktivnosti: Prihodnost regij, ki zaostajajo (aktivnost vodi Nemčija) ter Prilagajanje na klimatske spremembe v alpskih mestih (aktivnost vodi Švica). V slednjo sta vključeni tudi dve slovenski mesti – Idrija in Tolmin. Pomemben instrument za izvajanje Teritorialne agende so tudi programi čezmejnega sodelovanja - Interreg. Generalni direktorji so pozdravili izvajanje pobude programa Interact – »Vrnitev prostorskosti v Interreg« - cilj katere je okrepiti pomen celovitih in prostoru prilagojenih pristopov v projektih programov Interreg.

Eden od ciljev slovenskega predsedovanja na področju teritorialne kohezije je tudi okrepitev vezi med Teritorialno in Urbano agendo EU. Na sestanku so bili obravnavani zaključki skupnega sestanka Mreže kontaktnih točk za teritorialno kohezijo (NTCCP) in Skupine za urbani razvoj (UDG), ki je potekala konec septembra na Ptuju. Generalni direktorji so podprli nadaljnje sodelovanje na tem področju.

Slovenija v času predsedovanja poseben poudarek namenja kakovosti življenja. V tesnem sodelovanju z Evropskim programom za opazovanje prostorskega razvoja in kohezije (ESPON) je bil pripravljen osnutek »ESPON Policy brief« - dokument, ki z različnih plati osvetljuje pomen teritorialne kakovosti življenja ter predstavi metodologijo merjenja kakovosti življenja. Končni dokument bo predstavljen na seminarju programa ESPON, 1. in 2. decembra 2021 na Bledu. Poleg tega dokumenta v sodelovanju med ESPON in Geografskim Inštitutom Antona Melika (Znanstvenoraziskovalni center Slovenske akademije znanosti in umetnosti) nastaja še Atlas kakovosti življenja, pripravljen na podlagi metodologije ESPON, ki predstavlja različne kazalnike in ocene kakovosti življenja za Slovenijo in sosednje regije do ravni občin.

Sestanka so se udeležili predstavniki 23 držav članic EU in partnerskih držav ter evropskih institucij in mrež s področja prostorskega razvoja in teritorialne kohezije, Evropske komisije, Odbora regij, Evropske skupine za teritorialno sodelovanje Evropskega omrežja za spremljanje prostorskega razvoja (ESPON EGTC), Sveta evropskih občin in regij (CEMR) in Evropske investicijske banke.