Skoči do osrednje vsebine

Kmalu konferenca IZKORENINJANJE KAZNIVIH DEJANJ IZ SOVRAŠTVA IN SOVRAŽNEGA GOVORA - Učinkovit boj proti sovražnemu govoru na spletu in dejanjem iz sovraštva ter zaščita žrtev

Ministrstvo za pravosodje Republike Slovenije v sodelovanju z Evropsko komisijo v okviru predsedovanja Republike Slovenije Svetu Evropske unije v četrtek, 28. oktobra 2021, organizira spletno konferenco na temo boja proti sovražnemu govoru na spletu in izmenjave dobrih praks med državami članicami na področju podpore in zaščite žrtev kaznivih dejanj iz sovraštva.

Uvodoma bodo udeležence konference nagovorili slovenski pravosodni minister, evropski komisar za pravosodje, pravosodni ministrici Nemčije in Portugalske ter direktor Agencije za temeljne pravice.

Evropska komisija bo predstavila novosti glede predvidenega zakonodajnega predloga za razširitev liste EU kaznivih dejanj na vse oblike kaznivih dejanj iz sovraštva in sovražnega govora. V prvem delu konference bo tema sodelovanje nacionalnih organov in organizacij civilne družbe pri preprečevanju sovražnega govora na spletu. Predstavljen bo projekt EStAR (ODIHR) kot nadgradnja dela EU skupine na visoki ravni za boj proti rasizmu, ksenofobiji in drugim oblikam nestrpnosti ter različne aktivnosti civilne družbe za zaščito žrtev. V zaključnem delu konference bodo udeležence spletne konference nagovorili slovenski minister za pravosodje, evropska komisarka za enakost in francoski minister za pravosodje.

Na konferenci bodo sodelovali strokovnjaki evropskih in mednarodnih organizacij, nacionalnih organov, organizacij civilne družbe ter predstavniki IT podjetij.

Konferenca bo potekala v angleškem jeziku. Zagotovljeno bo tolmačenje v slovenski jezik.

Program konference najdete v priponki.