Skoči do osrednje vsebine

Hojs: Europol je eden ključnih partnerjev pri zagotavljanju notranje varnosti

Državni zbor Republike Slovenije in Evropski parlament sta v Bruslju organizirala deveto srečanje Skupine za skupni parlamentarni nadzor nad Europolom. Srečanje je bilo namenjeno pregledu aktivnosti Europola v letošnjem letu in predstavitvi osnutka večletnega programskega načrta Europola za obdobje 2022–2024. Razpravljali so tudi o kibernetskem kriminalu v EU s poudarkom na spletnih zlorabah otrok, finančnem kriminalu in korupciji.

Kot je v uvodnem nagovoru dejal minister za notranje zadeve Aleš Hojs, je Europol eden ključnih partnerjev pri zagotavljanju notranje varnosti. »Policijam naših držav s pomočjo analitičnih zmogljivosti, inovacij in strokovnega znanja zagotavlja neprecenljivo operativno podporo pri izvajanju preiskav,« je dejal Hojs in opozoril na veliko vlogo Europola pri sodelovanju s sosednjimi regijami, zlasti z Zahodnim Balkanom.

»Prav zato je revizija mandata Europola za Slovenijo ena ključnih prednostnih nalog v času našega predsedovanja Svetu EU. Aktivno delujemo tako na strokovni kot politični ravni, saj želimo čimprejšnje soglasje o besedilu med sozakonodajalcema. Tudi sam si bom kar najbolj prizadeval za dosego soglasja o besedilu v času, ko imam čast in privilegij zastopati stališča Sveta EU,« je dejal Hojs, obenem pa izrazil zadovoljstvo, da je Evropski parlament potrdil mandat za pogajanja in bodo že jutri izvedli prvi politični trialog o reviziji mandata Europola. »Prepričan sem, da bomo vsi deležniki storili vse, kar je v naši moči, da bi se uskladili o besedilu do konca letošnjega leta,« je povedal Hojs.

Minister Hojs sedi za mikrofonom

Minister Hojs med nagovorom | Avtor: Evropski parlament

Minister se je v nagovoru dotaknil tudi boja proti spolnim zlorabam otrok: »Slovenija je prepoznala pomembnost boja proti spolni zlorabi otrok na internetu, prepoznala pa je tudi nujnost krepitve mednarodnega sodelovanja organov odkrivanja in preiskovanja kaznivih dejanj na tem področju. Zato je to ena pomembnih prednostnih nalog med predsedovanjem Slovenije Svetu EU, pri čemer je treba posebej omeniti ključno vlogo tesnega sodelovanja z regijo Zahodnega Balkana ter seveda z Evropo in evropskimi institucijami.« Tako bomo 11. in 12. novembra 2021 na Brdu pri Kranju organizirali posebno ministrsko srečanje o preprečevanju, odkrivanju in preiskovanju spolnih zlorab in spolnega izkoriščanja otrok, ki se ga bodo udeležili notranji ministri držav članic EU, Zahodnega Balkana in Združenih držav Amerike ter predstavniki Evropske komisije, Evropskega parlamenta in Europola.


Posnetek celotne dvorane, v kateri je potekalo zasedanje

Deveto srečanje Skupine za skupni parlamentarni nadzor nad Europolom | Avtor: MNZ

1 / 2

O kibernetskem kriminalu s poudarkom na spletnih zlorabah otrok je na zasedanju govoril tudi vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Robert Tekavec, ki je sodeloval v tematski razpravi:  »Preprečevanje, odkrivanje in preiskovanje te kriminalitete, predvsem pa reševanje mladih človeških življenj je in mora biti tako za organe pregona kot tudi za celotno družbo prednostna naloga. Ob tem smo postavljeni pred številne izzive in ovire.« Tako se policija sooča s stalnim povečevanjem gradiva, ki prikazuje spolno izkoriščanje otrok, na internetu in v osebnih zbirkah mnogih storilcev. Ti lahko uporabljajo temni internet in šifrirana omrežja, do katerih organi pregona nimajo dostopa. Poleg tega je spolnih zlorab otrok ter video in foto gradiv, ki nastanejo ob zlorabi, že toliko, da so organi pregona na robu svojih zmogljivosti, zaradi zakonskih omejitev pa policija pogosto niti ne more dostopati do podatkov, na podlagi katerih bi odkrila storilce ter identificirala in rešila njihove žrtve.

»Organi pregona si tudi v prihodnje želimo sodelovanja v mednarodnem okolju, ki je že sedaj zelo dobro in nujno potrebno za učinkovit boj proti spolnemu izkoriščanju otrok. Tako zelo uspešno sodelujemo s tujimi in domačimi organizacijami, predvsem s Spletnim očesom, prav tako z Europolom, Evropsko komisijo in Cepolom. Sodelovati si želimo s ponudniki informacijske tehnologije, ki zlorabo lahko zaznajo in tudi preprečijo ter z razvijalci orodij in umetne inteligence za odkrivanje in preiskovanje te kriminalitete. Naš cilj je zakonodaja, ki bo celostno urejala pravice vseh otrok, ki zaradi posledic spolne zlorabe trpijo vse življenje,« je poudaril Tekavec in dodal: »Želimo si sodelovati s celotno družbo, predvsem pri preprečevanju zlorab, izvajanju skupnih preventivnih aktivnostih in ozaveščanju, da so spolne zlorabe otrok med nami in da smo prav vsi dolžni skrbeti za naše otroke in jih zaščititi.«

Robert Tekave in ostali udeležini, ki so spremljali razpravo iz Državnega zbora sedijo za mizo

V tematski razpravi o spolnih zlorabah je sodeloval tudi vodja Oddelka za mladoletniško kriminaliteto v Upravi kriminalistične policije na Generalni policijski upravi Robert Tekavec | Avtor: MNZ