Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan na simpoziju o pomembnosti pobude 16+1

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je kot eden izmed osrednjih govorcev preko avdio-video povezave sodeloval na plenarnem zasedanju 8. simpozija "Kitajska in države srednje in vzhodne Evrope". Osrednja tema hibridnega seminarja je bila namenjena pogovoru o usmerjanju pobude 16+1 skozi turbulentno obdobje sprememb in prilagajanj.
državni sekretar stoji pred zastavami in gleda v kamero

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan na simpoziju o pomembnosti pobude 16+1 | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Državni sekretar dr. Raščan je v svojem nagovoru pobudo 16+1 označil kot pomembno jedro inovativnega in trajnostnega sodelovanja držav srednje in vzhodne Evrope s Kitajsko, saj krepi in nadgrajuje politične, gospodarske, kulturne in akademske odnose. Poudaril je, da morajo biti naša prihodnja prizadevanja usmerjena v obogatitev odnosov na področju inovacij, digitalnega gospodarstva ter malih in srednjih podjetij. 

Slovenija, ki sledi usmeritvi "zelena, ustvarjalna in pametna", zaznava gospodarski potencial v sodelovanju s pobudo 16+1 zlasti v segmentih pametne tehnologije, visokotehnološki izdelki, e-mobilnost, letalske tehnologije ter tehnološke rešitve za medicino in farmacijo. Dr. Raščan je dejal, da Kitajska ostaja največji zunanjetrgovinski partner Slovenije v Aziji, zato podpiramo dialog zlasti na gospodarski ravni. Ob tem je dr. Raščan spomnil na nujne ukrepe, ki so jih države članice EU uvedle za boj proti pandemiji. Povzročile so obsežne posledice za vsa evropska gospodarstva in nenaden upad bruto domačega proizvoda. Pri začetnih ukrepih smo večinoma opazili motnje globalnih oskrbovalnih verig. Okrevanje evropskih gospodarstev je v veliki meri odvisno od učinkovite uporabe cepiv proti covidu-19. Veliko prizadevanj bo zato potrebno usmeriti v krepitev zaupanja državljanov v posameznih državah, česar se Slovenija, kot trenutno predsedujoča Svetu EU, še posebej zaveda.

Simpozij sta organizirala Kitajska akademija družbenih znanosti in Diplomatski inštitut Ministrstva za zunanje zadeve Republike Bolgarije.