Skoči do osrednje vsebine

Spomin na vojne nas spodbuja k prizadevanju za mir

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo mag. Janez Žakelj je nagovoril zbrane na komemorativni slovesnosti pri Italijanski kostnici v Kobaridu, ki je zadnje bivališče italijanskih vojakov, ki so izgubili življenje v Zgornjem Posočju med prvo svetovno vojno.

»To mesto, ki je vedno bilo in je velik kraj spoštljivosti do umrlih, nam daje jasno sporočilo, da je vojna strašna tragedija in da življenj, izgubljenih v njej, ni mogoče povrniti. Poleg tega nas poziva k temu, da naredimo vse, kar je v naših močeh, da se kaj tako krutega nikoli več ne ponovi.  V preteklem stoletju so evropski narodi veliko pretrpeli. Zaradi vojn so se na vseh straneh neusmiljeno končevale življenjske poti mladih ljudi, ki predstavljajo srce in prihodnost vsakega naroda. Izgube najdražjih, razbite družine, revščina, beda in stalna negotovost so težka doživetja ter občutja, ki so spremljala vsakdan naših prednikov. To, da danes živimo v miru, je v resnici neskončen privilegij, če se malo zazremo ne tako daleč nazaj v našo evropsko zgodovino,« je dejal državni sekretar.

V nadaljevanju je poudaril, da je odgovornost narodov, ki živimo na tem prostoru, da si prizadevamo za tesnejše povezovanje ter tudi za to, da skupaj prispevamo k vzpostavljanju in ohranjanju miru. Povedal je, da pripadniki slovenske in italijanske vojske že vrsto let sodelujejo pri ohranjanju miru in varnosti v mednarodnih operacijah in na misijah po svetu. Italija je pri tem delovanju naša dolgoletna in ključna operativna partnerica, logistična podpora italijanskih oboroženih sil pa je za Slovensko vojsko izrednega pomena.

Državni sekretar mag. Janez Žakelj je pozornost v svojem govoru namenil tudi Poti miru, ki od  Alp do Jadrana ob nekdanji soški fronti, povezuje spomenike in druge pomnike vojnih dogodkov, ki jih je v Posočju zelo veliko. Poleg tega nam Pot miru po njegovih besedah posreduje srčno sporočilo o miru in strpnosti ter o našem sodelovanju. Državni sekretar je omenil tudi Upravo Republike Slovenije za vojaško dediščino, ki v okviru Ministrstva za obrambo deluje od letošnjega junija. Njene glavne naloge so zbiranje, ohranjanje, varovanje ter posredovanje snovne in nesnovne vojaške dediščine, k temu pa sodijo tudi upravne in strokovne naloge, povezane z vojnimi grobišči, vojnimi invalidi, vojnimi veterani in žrtvami vojnega nasilja, ter strokovne naloge vojaške muzejske dejavnosti. Z ustanovitvijo te osrednje točke želimo učinkovito ohranjati spomin na zgodovinska dejstva vojnih dogodkov, pomagati k razumevanju lekcije zgodovine in nadgraditi pretekle vojne dogodke z vrednotami spoštovanja, sodelovanja ter prijateljstva.

Slovesnosti so se udeležili tudi poslanka in poslanca Državnega zbora Monika Gregorčič, Danijel Krivec in Andrej Černigoj. Zbrane so poleg državnega sekretarja mag. Žaklja nagovorili veleposlanik Italijanske republike v Republiki Sloveniji Carlo Campanile, župan Občine Kobarid Marko Matajurc, županja Občine Čedad Daniela Bernardi in generalni konzul Italije v Kopru  Giovanni Coviello,

Slovesnosti pri italijanski kostnici je sledila slovesnost na pokopališču v Kobaridu, kjer je zbrane nagovoril načelnik Upravne enote Tolmin mag. Simon Leban.

Spomenik italijanskim vojakom. Do njega vodijo široke stopnice. V ozadju je velika cerkev.

Italijanska kostnica v Kobaridu je zadnje bivališče italijanskih vojakov, ki so izgubili življenje v Zgornjem Posočju med prvo svetovno vojno | Avtor: Jerica Pavšič, MORS

1 / 3