Skoči do osrednje vsebine

Konferenca o prihodnosti Evrope: konec drugega plenarnega zasedanja

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Na drugi plenarni skupščini konference v prostorih Evropskega parlamenta v Strasbourgu je potekala razprava o prispevkih, ki so jih državljani predložili na različnih delih konference.

Na zasedanju skupščine se je sestalo 80 predstavnikov evropskih državljanskih forumov, razprave pa so bile posvečene prispevkom državljanov, ki so jih predložili na različnih delih konference:

Konferenca o prihodnosti Evrope je prvi primer odprte in vključujoče demokracije in ima tudi večjezično digitalno platformo, na kateri lahko vsi Evropejci prispevajo svoje zamisli o oblikovanju naše skupne prihodnosti na različnih področjih.

"V državljanskih forumih je veliko zagona in visokih pričakovanj, stvar deluje. Plenarna skupščina mora zdaj poiskati odgovore na vprašanja, in sicer v obliki skupne vizije evropske prihodnosti in konkretnih sklepov o reformi Unije. To morajo zagotoviti tudi politike Evropske unije." - Guy Verhofstad (Evropski parlament).

"Nekaj deset tisoč državljanov še naprej razpravlja o prihodnosti Evrope v evropskih in nacionalnih razpravah in dogodkih ter na platformi. Na plenarnem zasedanju bodo obravnavana in predstavljena priporočila na področjih, ki so zanje najpomembnejša, brez vnaprej določenega rezultata. To je prvo plenarno zasedanje v času slovenskega predsedovanja Svetu in z veseljem smo pozdravili predstavnike naših partneric z Zahodnega Balkana kot ključne deležnike, s katerimi si delimo odgovornost za prihodnost EU." - Državni sekretar Gašper Dovžan.

"To je zgodovinski trenutek, ko državljani prvič razpravljajo enako kot njihovi izvoljeni predstavniki na vseh ravneh. S tem, ko bomo državljane postavili v središče oblikovanja evropskih politik, bomo okrepili naše predstavniške demokracije in začrtali pot za našo skupno prihodnost." - Dubravka Šuica (Evropska komisija).

Multimedijsko gradivo

Povzetki so na voljo na spletnem mestu Europe by Satellite, multimedijsko gradivo (tudi obdelan videoposnetek) pa v multimedijskem centru Evropskega parlamenta. Na voljo je tudi posnetek tiskovne konference s tremi sopredsedniki.

Naslednji koraki

Naslednje zasedanje plenarne skupščine bo potekalo 17. in 18. decembra. Državljani bodo lahko do takrat še naprej sodelovali s svojimi prispevki:

  • Evropski državljanski forumi se bodo novembra sestali prek spleta, prva dva foruma pa bosta dokončala svoja priporočila in jih decembra predstavila skupščini;
  • Na večjezični digitalni platformi lahko državljani še naprej prispevajo svoje zamisli in dogodke, ti pa bodo vključeni v tretje poročilo, ki bo končano decembra. Uporabili jih bodo tudi na zadnjih srečanjih evropskih državljanskih forumov in naslednjih sestankih plenarne skupščine konference.
  • V državah članicah še naprej potekajo nacionalni forumi in dogodki.

Ozadje

O plenarni skupščini

Plenarno zasedanje so pripravile delovne skupine, ki so v petek imele ustanovne seje.

Plenarno skupščino sestavljajo predstavniki iz Evropskega parlamenta (108), Sveta (54 oziroma dva iz vsake države članice) in Evropske komisije (3), pa tudi vseh nacionalnih parlamentov (108), ki so enakopravni partnerji, ter državljanov (108). V okviru predstavništva državljanov v posvetih sodelujejo predstavniki evropskih državljanskih forumov (80), predstavniki nacionalnih dogodkov ali nacionalnih državljanskih forumov (27 oziroma eden iz vsake države članice) ter predsednik Evropskega mladinskega foruma. Kot člani sodelujejo tudi predstavniki Odbora regij (18) in Evropskega ekonomsko-socialnega odbora (18), izvoljeni  predstavniki regionalnih oblasti (6) in lokalnih oblasti (6) ter predstavniki socialnih partnerjev (12) in civilne družbe (8).

O forumih in večjezični digitalni platformi

Poročila s prvih srečanj forumov ter seznami prenosov in podtem, ki so jih državljani izbrali za nadaljnje razprave, so na voljo na večjezični digitalni platformi:

Forum 1 močnejše gospodarstvo, socialna pravičnost, delovna mesta/izobraževanje, mladina, kultura, šport/digitalna preobrazba;

Forum 2 Evropska demokracija/vrednote, pravice, pravna država, varnost;

Forum 3 Podnebne spremembe, okolje/zdravje; in

Forum 4 EU v svetu/migracije.

Več informacij

Večjezična digitalna platforma

Infografika: časovni potek konference o prihodnosti Evrope

Infografika: potek konference o prihodnosti Evrope

Skupna izjava za Konferenco o prihodnosti Evrope