Skoči do osrednje vsebine

Slovenska delegacija s področja vesoljskih tehnologij na EXPO2020

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Na EXPO 2020 Dubaj se začenja teden »EXPO Space Week«, ki je posvečen področju vesolja. Udeležuje se ga tudi slovenska gospodarska delegacija s področja vesoljskih tehnologij pod vodstvom državnega sekretarja Simona Zajca, ki je včeraj pričela z obiskom mednarodne razstave.
delegacija na ogledu paviljona
1 / 3

Na slovenskem nacionalnem paviljonu je včeraj dopoldne potekal poslovni forum, na katerem so slovenska podjetja predstavila svoje aktivnosti dosežke in možnosti za sodelovanje. Udeležence so uvodoma nagovorili državni sekretar Simon Zajc, direktorica Urada Združenih narodov za vesoljske zadeve (UNOOSA) Simonetta Di Pippo, generalni komisar Slovenije na EXPO Matic Volk in direktor javne agencije SPIRIT Slovenija dr. Tomaž Kostanjevec.

Državni sekretar Simon Zajc je v svojem nagovoru izpostavil ključne dosežke Slovenije na področju vesolja, na katere smo zelo ponosni, kot so pridruženo članstvo Slovenije v Evropski vesoljski agenciji (ESA), skorajšnje članstvo v Odboru za miroljubno uporabo vesolja Organizacije združenih narodov (COPUOS ), izstrelitev prvih dveh satelitov v vesolje ter uspešna širitev baze vesoljskega sektorja v Sloveniji.

Direktorica UNOOSA Simonetta Di Pippo je pozdravila dosežke Slovenije, ki jih je ta dosegla v kratkem času, in so jih opazili tudi v tej pomembni mednarodni organizaciji za področje vesolja. »Področje vesolja postaja vedno pomembnejše tudi v okviru Organizacije združenih narodov, saj lahko vesolje in vesoljske tehnologije odigrajo pomembno vlogo pri doseganju okoljskih zavez in ciljev dolgoročnega trajnostnega razvoja.  Pri tem pa je velikega pomena mednarodno sodelovanje,« je povedala. Zaradi vedno večjega števila vesoljskih aktivnosti je po njenem mnenju potrebno veliko naporov vložiti v postavitev mednarodnih pravil, ki bodo uravnavale dejavnosti v vesolju.

Po uvodnih pozdravih je sledila predstavitev sedmih slovenskih podjetij, ki so del gospodarske delegacije, in sicer Bias Variance Labs, DBS Inženiring, DUOL, Geocodis, KENS, Center Noordung in Vesolje.si. Poslovni forum je zaokrožila okrogla miza na kateri so sodelovali vodja slovenske delegacije pri ESA Tanja Permozer ter predstavniki podjetij Balmar, Cosylab, Dewesoft, Sinergise in Sklylabs.  V razpravi so bile predstavljene sposobnosti slovenskih podjetij na različnih segmentih vesoljskega sektorja, možnosti, ki se odpirajo na področju vesolja ter izzivi, ki  so pred njimi. V sklopu dogodka so bile predstavljene tudi najrazličnejše možnosti uporabe vesoljskih tehnologij v vsakdanjem življenju in kje so še priložnosti za izboljšanje življenja na zemlji z uporabo podatkov iz vesolja in vesoljskih tehnologij. Dogodka so se udeležili predstavniki različnih tujih vesoljskih agencij, podjetij in institucij s področja vesolja.

Na bilateralnem srečanju sta državni sekretar Zajc in direktorica UNOOSA Simonetta Di Pippo spregovorila o skorajšnjem članstvu Slovenije v COPUOS, kar je izjemen dosežek za Slovenijo. Pohvalila je pripravljenost Slovenije za članstvo, saj je to dosegla v zelo kratkem času. Državni sekretar Zajc je izpostavil, da je bila pri tem zelo pomembna tudi podpora in naklonjenost s strani UNOOSA.  Prizadevanja Slovenije na področju vesolja v času predsedovanja Svetu Evropske unije, predvsem kar se tiče organizacije konference za upravljanje vesoljskega prometa, so bile opažene tudi v COPUOS, saj pomenijo pomemben prispevek k multilateralni ureditvi tega pomembnega področja. Sogovornika sta se v pogovorih dotaknila tudi aktivnosti, ki bi lahko bile izvedene v okviru sodelovanja z UNOOSA in bi pomembno prispevala k še večji prepoznavnosti Slovenije in njenega vesoljskega sektorja v mednarodnem okolju.

Slovenska delegacija se je poleg tega srečala z delegiranim generalnim direktorjem francoske vesoljske agencije CNES Lionelom Suchetom. Državni sekretar je v pogovoru predstavil slovenski vesoljski sektor in izrazil interes za tesnejše sodelovanje s CNES in francoskimi podjetji. Suchet se je strinjal, da obstaja veliko možnosti za sodelovanje, tako z velikimi kot malimi francoskimi podjetji. Tovrstno sodelovanje je zelo pomembno za vzpostavitev ekosistema za evropsko vesoljsko industrijo. CNES je pripravljen pomagati pri izvedbi gospodarske delegacije v Toulouse naslednje leto. V nadaljevanju so se Suchetu predstavila tudi slovenska podjetja. Slovenska gospodarska delegacija se je srečala tudi s srbsko delegacijo.