Skoči do osrednje vsebine

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo prejemnik nagrade ECTN za projekte digitalnega inoviranja kulturne dediščine

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
V sklopu 14. Evropske konference o kulturnem turizmu na temo »Obnova evropskega turizma skozi kulturo, dediščino in ustvarjalnost« je v četrtek 21. 10. 2021 v Atenah potekala podelitev prestižnih nagrad »ECTN Awards 2021 – Destination of Sustainable Cultural Tourism 2021«. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo (MGRT) je v kategoriji »Digitalizacija trajnostnega kulturnega turizma v smeri razvoja pametnih destinacij« prejelo nagrado za drugo mesto.

Drugo mesto je MGRT prejelo za vseslovenski projekt »Digitalno inoviranje kulturne dediščine«, v katerem je sodelovalo 31 slovenskih turističnih destinacij.

Gre za javni razpis za vodilne destinacije, katerega pomemben sklop je bil digitalno inoviranje kulturne dediščine, s ciljem omogočiti razvoj novih, digitalno obogatenih unikatnih turističnih produktov, prepletenih z bogato slovensko kulturno dediščino. Nagrado je prevzel gospod Boris Jerovšek – pooblaščeni minister Veleposlaništva Republike Slovenije v Atenah.

Razpis, ki je razlog za nagrado

Razpis je določal, da mora vsaka prijavljena vodilna destinacija digitalizirati vsaj tri enote nepremične kulturne dediščine in razviti vsaj eno pet-zvezdično doživetje »Slovenia Unique Experience«. Sodelovalo je 31 destinacij, ki so digitalizirale več kot 100 različnih objektov nepremične kulturne dediščine, na podlagi le-teh pa razvijajo tudi edinstvena turistična pet-zvezdična doživetja. Vsi 3D modeli kulturne dediščine bodo v letu 2022 umeščeni na nacionalni spletni portal za digitalizirano kulturno dediščino, ki ga skupaj z zunanjim izvajalcem izdelalo MGRT, posledično pa bodo dostopni tako turistom kot strokovni turistični javnosti, kreativnim industrijam, vključeni bodo v mednarodne portale kulturne dediščine (Europeana) in predani v nacionalne arhive.
Cilj Slovenije na tem področju je postati vodilna država v Evropi, ki bo s sistematičnim digitalnim inoviranjem kulturne dediščine ustvarila unikatna turistična doživetja.

European Cultural Tourism Network (ECTN) podeljuje nagrade z namenom spodbujanja ciljev trajnostnega kulturnega turizma, povečevanjem prepoznavnosti evropskih destinacij kulturnega turizma, ustvarjanjem platforme za izmenjavo izkušenj in znanja ter spodbujanja povezovanja med destinacijami.

Za več informacij o ECTN lahko obiščete njihovo spletno stran.

Pooblaščeni minister Veleposlaništva Republike Slovenije v Atenah Boris Jerovšek in generalneg sekretar ECTN Manos Vougioukas.

Pooblaščeni minister Veleposlaništva Republike Slovenije v Atenah Boris Jerovšek in generalneg sekretar ECTN Manos Vougioukas.