Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Zajc na bilateralnih srečanjih v Dubaju

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Državni sekretar Simon Zajc se v okviru »EXPO Space Week« udeležuje največje svetovne razstave EXPO 2020 Dubaj. Današnji dan je bil namenjen bilateralnim srečanjem s predstavniki indijske organizacije za raziskovanje vesolja in italijanske vesoljske agencije kot tudi s člani slovaške in latvijske delegacije.
Državni sekretar Simon Zajc med rokovanjem ob prihodu na prizorišče EXPO 2020 Dubaj

Državni sekretar Simon Zajc na EXPO 2020 Dubaj | Avtor: Javna agencija SPIRIT Slovenija

Drugi dan obiska EXPO 2020 Dubaj se je gospodarska delegacija s področja vesolja pod vodstvom državnega sekretarja na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simona Zajca srečala s predstavniki indijske organizacije za raziskovanje vesolja ISRO (Indian Space Research Organisation), Združenja indijskih zbornic za trgovino in industrijo FICCI (The Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry) ter predstavniki indijskih podjetij. V pogovoru s predstavniki FICCI in ISRO si je državni sekretar Zajc izmenjal informacije o razvoju vesoljskih sektorjev v obeh državah, obe strani pa sta izrazili interes za tesnejše gospodarsko sodelovanje. Da bi se to lahko še bolj okrepilo, je potrebno vzpostaviti tudi ustrezne podlage, ki bi omogočale sodelovanje med vladnimi institucijami obeh držav. Dogovorjeno je bilo, da bi na podlagi srečanj med podjetij ter izmenjavi bolj podrobnih informacij o posameznih vesoljskih sektorjih definirali področja, kjer bi bilo sodelovanje najbolj možno, spodbujali pa bi tudi nadaljnja srečanja med podjetji.

Državni sekretar Zajc se je srečal tudi s predsednikom Italijanske vesoljske agencije ASI Giorgiem Saccoccio. Junija podpisano pismo o nameri med Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo ter ASI daje dobre podlage za okrepitev medsebojnega sodelovanja. Podjetja iz obeh stani so že izrazila interes za sodelovanje, sledi pa identifikacija ožjih področij sodelovanja, na katere se bomo osredotočili. Pri tem bi želeli vključiti v sodelovanje tudi manjša podjetja in ustvariti ekosistem, ki bo nudil podporo še velikim podjetjem na področju vesolja, ki so že uveljavljena v Italiji. Slovenska stran je izrazila interes za srečanje s pomembnejšimi italijanskimi podjetji, s katerimi bi želela sodelovati slovenska podjetja in raziskovalne institucije.

Slovenska delegacija se je srečala tudi z delegacijami iz Slovaške in Latvije, katerih glavni namen so bila bilateralna srečanja med podjetji in iskanje možnosti za nova poslovna sodelovanja.